Våra genomskinliga fiskar 2015-06-08

Framhåller för mina elever att vad du än skulle råka tappa i naturen så se till att du inte lämnar någon plast efter dig. Vi inspirerades i vårt val av experiment av en artikel om plastkulor i ansiktskrämer av havsforskaren Daniel Hansson (25 febr) som visade att bla företaget Johnson&Johnson med namnet Neutrogena använde plastkulor i det som kvinnor använder vid peeling med scrubs. De som undersökte detta hade hittat vita plastkulor. Vi fick tag på en ansiktskräm som innehöll små gröna plastkulor vilket vi trodde skulle uppfattas av fiskarna som encelliga alger. Att det verkligen var plastkulor bekräftades av företaget. Mina elever arbetade med att separera fram dessa plastkulor.

 

 

 

Vi matade fiskarna med både vanlig fiskmat och de små gröna plastkulorna men dessa fiskar gömde sig för det mesta bakom vissa dekorationer i akvariet. Så det var svårt att iaktta dem.

På bilden ser du de gröna plastkulorna. Och därjämte neutrogenatuben.

 

 
 

Men vi kunde inte se att de åt de gröna plastkulorna. Till slut tog vi ut ett antal fiskar och tittade på dem närmare i en bägare. Då kunde vi se att ingen fisk hade ätit våra små plastkulor. Vi var lite undrande över detta.

 

 
 

Sedan fick vi en förklaring av kunnig person på akvariefiskar. Eftersom fiskarna är vana vid en sorts mat och samtidigt lite kräsna så äter de inget annat än den mat som de är vana vid. De fick nog lite för mycket av den riktiga maten.

Mina elever tyckte dock att det var ett mycket spännande projekt. De var väldigt engagerade i detta.

 

 

 

Kommentera här: