Varanen 2011-04-29

Denna varan skiljer sig från den välkända Komodovaranen i och med att den är vegetarian och den klättrar omkring i trädkronorna 20 m över marken. Den är också speciell för den har tvåhuvad penis. Det finns fler varaner på Filippinerna och andra öar i sydostasien. Totalt finns det mellan 50 och 70 arter av  varaner.

Den minsta är ca 20 cm, den största Komodovaranen kan bli drygt 3 m som längst.

Varaner finns i Afrika, södra Asien, Sydostasien och Australien.

Varanus salvator kan bli lika lång som Komodovaranen men den väger mindre och den finns i sydostasien. Flera av varanerna är skickliga trädklättrare. Varanus salvator är dock vattenlevande och kallas water monitor på engelska.

Gallus 2011-04-27

Våra tamhöns är viktiga för oss. De obefruktade äggen som vi äter är billig och näringsrik mat. I gulan finns alla de ämnen som behövs för att ”bygga” en liten kyckling. Därför innehåller också gulan de flesta av de ämnen du behöver. Ägg är supermat.

De flesta av våra tamhöns kommer från den indiska varianten som är lite rödare. Se nedan den röda djungelhönan från Indien.För ca 8000 år sedan tog polynesierna med sig denna när de koloniserade öarna i Stilla havet och nu är de förvildade på exempelvis Hawaii. Bilden nedan är tagen på Hawaii.Den gråa djungelhönan också från Indien.

 

 

Den fjärde varianten från Sri Lanka.

 

 

Ibland delar man upp dessa fyra höns i fyra arter, ibland i fyra underarter.