Antalet arter 2911-06-16

Ingen vet hur många arter det finns av olika slag. 5, 10, 100 miljoner arter.

Terry L. Erwin är känd för sin uppskattning på 30 miljoner som det totala antalet arter

Han fann 1200 arter av skalbaggar som lever i Luehea seemannii träd i Mellanamerika. Av de 1200 arter av skalbaggar, uppskattade han att 163 finns bara i Luehea seemannii trädet och inte på andra arter av träd. Det finns omkring 50.000 arter av träd i tropikerna och skalbaggar utgör 40% av insekterna och liknande djur. Erwin Uppskattningsvis finns det ungefär dubbelt så många arter av insekter och liknande djur i tropiska träd som det finns på marken i skogen. Och på så sätt med hjälp av antalet skalbagssarter kom han fram till ca 30 miljoner arter av alla slag.

 

Nu har nya beräkningar gjorts på Papua New Guinea. Forskare från Australien undersökte 56 olika arter av träd och räknade skalbaggar och därifrån beräknade de det totala antalet arter och kom fram till att det finns mindre än 8 miljoner arter. Det tyckas vara en noggrannare undersökning än Terry Erwins undersökning. I vårt arbete om utrotning använde vi beräkningen 10 miljoner arter.

Eftersom skalbaggar är så vanliga skickar jag med några bilder

Exempel på olika skalbaggar

 

 

 

 

Fast de flesta skalbaggarna är mycket mindre.

Jag minns när jag var i norra Australien på 70-talet och då vi övernattade på ett enkelt motell. Jag hörde en del ljud från uteplatsen som jag var ovan vid och fick då se ett par stora skalbaggar som tycktes slåss med varandra. Jag putte till dem lite med foten men det skulle jag inte ha gjort för de angrep mina sandaler istället och försökte hålla fast dem. Jag fick skaka rejält på foten för att de skulle släppa taget.


NV3 2011-06-15

Det har varit en trevlig upplevelse att ha haft denna klass i tre år. Det har blivit ganska många MVG för det har varit en flitig och duktig klass. I miljökunskapen glorde vi t.ex. ett arbete om utrotning som vi fick en professor att skriva ett förord till. Det är första gången detta har hänt för mig.


I måndags var de hemma hos mig och vi tog den klassiska skogpromenaden. En del fick höra tals om vad en ”fägata” är för första gången. Jag fick visa mina moränåkrar och min blomsteräng som jag har berättat om för dem på vissa lektioner. Några elever var inte vana att vara ut i skog och mark märkte jag. De var väldigt rädda för myror i skogen.


Här gissar de på lummerÅ dessa myror.

 

Efter promenaden var det passande med lite tårta o dricka.

 

Vi hade tur med vädret.

 

I morgon är det studenten vilket brukar var en trevlig föreställning och på fredag är det studentbalen som jag brukar gå på när det är min egen klass som tar studenten.

Har inte skrivit i min blogg under den sista veckan. Det har varit en stressig vecka med många betyg som ska sättas och betygsamtal. En del elever som inte hade gjort klart vissa saker o prov under höstterminen kom nu och ville ha allting klart. Men nu är det över och i morgon och på fredag kan man ta det lugnt.

Jordens vegetation 2011-06-01

Först länken till Nasasidan:

 

http://earthobservatory.nasa.gov/GlobalMaps/view.php?d1=MOD13A2_M_NDVI#

 

När det är vinter ser jorden ut så här. Det gråa i norr är givetvis bristen på sol under vintern. Jorden är fortfarande väldigt grön i regnskogsområderna men för övrigt ser vi den stora skillnaden på det norra halvklotet. Vintern har en enorm betydelse. Tack och lov att vi inte har en istid nu för då hade jorden varit betydligt mindre grön både sommar och vinter.