Isbjörnar, Löfven och oktobertemperaturen 2015-11-23

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka48/db15nov23.htm
 

Under de senaste 40 åren har isbjörnarna bara ökat och ökat i antal. Samtidigt har man pratat om hur utsatta dessa björnar är och att de ska minska i framtiden. Man valde fel ikon för den globala uppvärmningen.

 

Se en populationskurva för isbjörnarna. 1960 var det ingen som räknade isbjörnarna noggrant, man gissar att det fanns mellan 5 och 15000 stycken då.

 

 
 

Källa https://polarbearscience.files.wordpress.com/2015/05/crockford-unofficial-polar-bear-numbers-to-2015-sept-1-final1.jpg

 

Havsisarna i norr minskar inte längre i storlek. Sommarisen har lagt sig på en ny lägre nivå. Se diagram nedan.

 

 

På södra halvklotet ser det annorlunda ut.

 

 
 

Sedan har vi fått höra att oktober månad var varmast på norra halvklotet, jättebra. Det har varit en underbar höst till skillnad för hur det var för tre år sedan då det bara regnade och regnade. Den globala temperaturens ökning har inneburit en längre växtsäsong, Våren kommer ofta tidigare, ett undantag var senaste våren som var normal i stora delar av landet, hösten och frosten kommer senare. Sommaren med juli månad har inte blivit varmare jämför med 30-, 40- och 50-talet utan lite kallare, 1-2 grader i genomsnitt enligt SMHI. Media försöker så gott det går att skrämma sina läsare.

 

 

Nederbörden? Ska bli intressant att se hur mycket kurvan pekar ned när årets höst räknas in. Är vi kanske tillbaka på 1860 års nivå? Kurva ger mig inget skäl till att tro att nederbörden ska öka så mycket i framtiden som SMHI säger, ca 20 -40 %.

 

Nu till lite politik.

Sverige har varit naivt säger Stefan Löfven under en presskonferens i fredags. Vadå naivt? Det är inte Sverige som varit naivt? Det är Stefan Löfven, politikerna i de flesta partierna, journalister och opinionsbildare i media som Aftonbladet som varit naiva upp över öronen. Men nu har de flesta blivit ”Sverigedemokrater”. Det finns gränser, volymer och invandrare som tappat sina pass men inte sina mobiler plus att Ikea har slut på sina billigare sängar. Vanligt folk har hela tiden förstått att det inte går att plocka in tusentals efter tusentals med människor.

 

 

John Ericsson 2015-11-19

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka47/db15nov19.htm
 

John Ericsson, den mest berömda svensken i New York. Idag kan du även sätta ditt barn i en John Ericsson skola. Efter att världens första ubåt gjord av honom, Monitor, segrade i sjöslaget vid Hampton Roads mot sydstaternas Merrimac, blev John mäkta populär i NY. Efter hans död skulle en staty sättas upp och man valde den finaste platsen man kunde finna i södra delen av Manhattan, Battery Park. Se kartbild

 

 
 

I denna park vänd mot frihetsgudinnan står John staty. En finare plats kunde han inte få. Vid statyns avtäckande samlades 33 örlogsfartyg utanför och sköt salut förutom alla som samlats vid själva statyn.

 

 
 

Sin slutliga plats fick John i Filipstad med ett ståtligt gravmonument.

 

 
 

Varför dessa män fått så stor uppmärksamhet beskrivs mycket bra i Herman Lindqvists film.
Filmen om dessa två svenska uppfinnare och ingenjörer finns i serien Hermans Historier.

http://www.oppetarkiv.se/video/1410003/hermans-historia-2002-sasong-7-avsnitt-1-av-4

 

John Ericsson var en mycket stor uppfinnare, ett exempel är propellern. Nils Ericson var en ypperlig organisatör av stora arbeten, av kanaler och järnvägar.

 

Om vi tänker på John Ericssons propeller och Oscar Kjellbergs helsvetsade fartyg så säger jag till mina elever att detta är grunden till den moderna sjöfarten och denna grund är lagd av två svenska män. Se mer om Oscar Kjellberg http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka45/db15nov03.htm och http://rutgerstaaf.blogg.se/2015/november/den-svenska-svetssuccen-2015-11-03.html

 

 

Nordvästpassagen 2015-11-16

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka47/db15nov16.htm
 

Ett intressant studium av NWP (nordvästpassagen) presenteras nedan.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2015GL065704/full

 

För nästan 10 år sedan påstod vissa personer att Arktis snart skulle vara isfritt senast 2013. Se bild från BBC.

Nu visar den senaste forskningen att en utveckling som går på tvärs mot dessa tycks ha börjat. Samma sak ser vi uppe i vår fjällkedja, nya växter som etablerat sig vid trädgränsen har frusit till döds enligt prof Leif Kullman vår främste expert på trädgränsernas variation.

Tjockare is som hinder i NWP är kanske en besvikelse för de som trodde på en snabb öppning av en kortare trafikled mellan östra USA och Japan. Det är alldeles tyst om detta idag i media.

 

Det finns två vägar för NWP enligt kartan nedan. 2012 lyckades en svensk segelbåt komma igenom denna passage. Se även http://rutgerstaaf.blogg.se/2012/september/nordvastpassagen-2012-09-03.html

 

 

Kommentarer till forskningsrapporten finns här:http://notrickszone.com/2015/10/27/geophysical-research-letters-shock-finding-in-2014-more-multiyear-ice-than-previous-nine-years-arctic-winter-0-5-1-5c-colder/#sthash.in22hHgq.dpbs

 

 

Sådana artiklar är inte bra för trovärdigheten. Forskare ska inte leka domedagsprofeter.