Arktisisen 2012-08-31

Diagram liknande detta finns på många håll. De visar att dagens istäcke är mindre än det var 2007 i september månad. Fler diagram hittar du på följande länk  http://wattsupwiththat.com/reference-pages/sea-ice-page/ 

Diagrammet nedan är från http://nsidc.org/data/seaice_index/

NSIDC= National Snow and Ice Data Center

Detta diagram baserar sig på ett tröskelvärde på minst 15 % is.
 
 
Men mitt upp i alla diagram som visar att det är mindre is dyker det upp ett annat diagram som inte är som de andra. Det är från http://www.natice.noaa.gov/ims/
 
Diagrammet är från 26 augusti.
 

2012 29 aug                                          2007 29 aug

 

Ser inte ut att vara mindre nu än minimum 2007

14 sept 2007

 

Vi prövar http://www.natice.noaa.gov/products/ice_extent_graphs/arctic_daily_ice_extent.html

Du kan här göra olika diagram. Klicka in startår 2007 och augusti månad. Sedan klickar du på skicka fråga och följande diagram får du då fram. Diagrammet visar att 2012 tangerar 2007 men den 29 aug skiljer det en del. 2007 års isvärde denna dag var mindre. Det finns olika mätorganisationer som ger olika resultat. Vi får nog vänta till mitten av september innan vi får det fullständiga svaret.

 

Läs gärna mer http://www.natice.noaa.gov/mission.html?bandwidth=high

 Tillägg; har förstått att detta det senaste systemet gör den noggrannaste mätningen av isen.

Isvariationer från 50-talet

Den tunna linjen visar månad för månad. På 60-talet i september månad ca 1,5 milj kvadratkilometers avvikelse. På 70-talet en liknande avvikelse men sedan 80-talet har de minskat mer systematiskt. 2007 var det en avvikelse på drygt 4 milj kvadratkm.

Kommer sommarisen att försvinna helt mellan år 2015 och 2020? Tvivlar att man bara kan dra ut kurvorna (extrapolera på dem)

Dessa mätningar har utförts mha microvågor på satelliter.

 

Det finns också ett annat sätt att mäta mha bojar som flyter med isen. En isutbredningskarta som gjorts mha denna. Ganska lika dagens bild.

 

Idag har det kommit in en artikel på Bloggen TCS som diskuterar den snabba isminskningen under slutet av juli och augusti. Författare diskuterar den sommarstorm som varit och dess påerkan  på isminskningen(på svenska).

 http://www.theclimatescam.se/2012/08/31/har-en-sommarstorm-lett-till-arets-stora-avsmaltning-av-arktis-is/#comments

En lite rolig kuriosaartikel som jämför issmältningen med världens totala ismängd.

http://notrickszone.com/2012/08/27/oh-no-six-thousandths-of-one-percent-0-006-more-of-the-worlds-ice-melted-this-summer/ 

 Efter mitten av september fryser vattnet till is igen uppe i Arktis. Det blir åtet normala förhållanden. Det är ju hela tiden sommarisen som diskuteras. Processen att det bildas ett rejält istäcke under vintersäsongen kommer inte att förändras.

 

 
 

Ubåtskavalkad vid Nordpolen 2012-08-30

Hur är det med sommartemperaturen norr om 80 breddgraden, från norra Grönland och mot Nordpolen. Se följande diagram. Grön färg medeltemperatur sommar och röd färg medeltemperatur hela året.

 

 Sommartemperaturen har inte förändrats så mycket sedan 50-talet.

Isen spricker upp i Arktis under sommaren på stora områden och därför räknar man inte fast sammanhängande istäcke då man beräknar Arktisisens utbredning..Vissa organisationer sätter ett tröskelvärde vid att havsytan är täckt till minst 15 % av isflak, andra sätter tröskelvärdet vid en istäckning på 30 %.

 

Ubåtskavalkaden

http://www.csp.navy.mil/asl/Timeline.htm (källa till några bilder)

 2008


 

http://warnewsupdates.blogspot.se/2009/07/new-technologies-will-make-run-silent.html  

Och nu ska vi fira!!

 

ARCTIC OCEAN (July 1, 2008) The fast attack submarine USS Providence (SSN 719) is moored at the North Pole in the Arctic Ocean to commemorate the 50th anniversary of the first submarine polar transit completed by the USS Nautilus (SSN 571) in 1958.

 

 

2004 två st besök


 


 

The attack submarine USS Hampton is seen here in April 2004 having surfaced at the North Pole. U.S. submarines often navigate through waters claimed by Canada to get to the North Pole and other areas. Hoppsan redan i april öppet vatten vid Nordpolen. Hur var det då tidigare?

 

1993


USS Pargo at the North Pole in 1993. (US Navy Photo)

 

1987/86


 


 

Men 80-talet var väl inte så långt borta?

 

1962

På 60-talet hittade man också öppet vatten vid Nordpolen.

 


 

1959

Skate (SSN-578), surfaced at the North Pole, 17 March 1959. Image from NAVSOURCE

 

 

http://climatesanity.files.wordpress.com/2008/12/skate-ssn-578-surfaced-at-the-north-pole-17-march-19591.jpg 

 

Ibland  får ubåtarna nyfikna besökare.

 

 Mer att läsa finner du på

http://wattsupwiththat.com/2009/04/26/ice-at-the-north-pole-in-1958-not-so-thick/

http://eatingjellyfish.com/?cat=99

Tillägg: I år tycks det ha varit hel is vid Nordpolen. Isbrytaren Oden fick jobba sig fram till Nordpolen. Se http://www.smhi.se/Bloggar/Arktisexpedition-2012-reseblogg/2012/08/24/nordpolen/

 

 

 

 

 

Torka i USA 2012-08-29

När man hör detta om torka tänker man genast på 30-talet och den omtalade ”Dust Bowl” och frågan inställer sig om det kan vara värre än då? Svaret tycks bli både ja och nej. Först en bild från den tiden där du ser stoftmolnen komma farande. Platsen är ungefär samma som i dag västra delen av den gamla prärien, ett normalt sett ganska torrt område som årtionderna innan hade plöjts upp. När torkan kom torkade säden ner, växttäcket var för tunnt för att skydda jorden, vindarna kom och jorden blåste upp i stora moln. Från Texas och Oklahoma blåste jorden iväg till både Chicago och Cleveland. Det är ungefär som att den lätta jorden på Österlen i Skåne skulle blåsa ned till Geneve i Schweiz. Det var ett resultat av både torka och fel sätt att bruka jorden. Mer bilder från den tiden hittar du på följande länk.

http://altereddimensions.net/earth/DustBowlAndBlackSunday.aspx

 

Mer att läsa om denna händelse: http://salempress.com/store/samples/thirties_in_america/thirties_in_america_dust.htm   http://www.encyclopedia.com/topic/Dust_Bowl.aspx }

 

 

Förödelsen efter denna händelse var enorm, många människor tvingades flytta och många flyttlass kördes till Kalifornien. Idag händer inte detta för man har lärt sig att bruka jorden på ett annat sätt. I de mest känsliga områderna är det idag mest betesmarker.

Om vi då jämför torkan som varit denna sommar med tidigare år hur blir det då. Det finns något som heter PDSI-index (Palmer Drought Severity Index) där du själv kan jämföra olika delar och stater i USA med tidigare torrperioder. När det gäller staplarna så är inte 2012 med men i tabellen under finns värden även för 2012. http://www.ncdc.noaa.gov/temp-and-precip/time-series/index.php?parameter=pdsi&month=3&year=2012&filter=12&state=34&div=0

 

Vi finner lätt jämförbara perioder. Med jämna mellanrum kommer torrperioder som denna. Skillnaden är att med ett modert samhälle behöver inte torkan drabba människor på samma sätt som tidigare. Givetvis är det jobbigt för dem som drabbas med ekonomiska förluster. Men liksom vid andra katastrofer finns det en del bidrag att få plus att det finns försäkringar. Vi ser inga sådana stora flyttlass dra i väg som på 30-talet.

Tillägg;  det finns några få idag som har upplevt båda dessa tider. Läs gärna den intressata artikeln  http://www.bloomberg.com/news/2012-08-28/dust-bowl-survivor-sees-parallels-to-heat-not-hardship.html

 

Jämför vi med 30-talet tycks torkan i sig själv vara värre men det finns andra torrperioder som har varit värre än i år som i slutet på 50-talet och mellan 1910 och 1920. Tabellen nedan gäller Oklahoma men du kan lätt jämföra med exempelvis Texas och andra delstater. De gröna staplarna är positiva värden, perioder med mer nederbörd än normalt, gult negativa värden som representerar torrperioder.

 

 

Mer att läsa om torrperioder längs Texaskusten finner du på följande länk:

http://www.twdb.state.tx.us/publications/reports/numbered_reports/doc/R365/ch08-Drought%20Paper.pdf

 

Finns det då ett samband mellan mindre sommaris i Arktis och torka i USA som några har föreslagit. Knappast inte om vi ser tillbaka i historien. Det vi kan se är att efter torrperioder kommer perioder med mer nederbörd.