Genghis Khan 2011-02-1

Genghis Khan var inte bara en stor krigare och hänsynslös erövrare. Han gillade att våldta många flickor/kvinnor. Efter erövringar då männen dödades samlades alla vackra kvinnor ihop och han inspekterade dem, bedömde dem efter en viss mall, enheten var karat. Under ett visst värde så fick hans officerare ta hand om dem, över ett visst värde då tog han själv hand om dem och helst skulle det vara högättade kvinnor, det blev ett ”våldtäktsparty” för gubbarna. Detta förutom att han hade ett antal hustrur. Han var mycket flitig på att para sig. Genetiker har funnit att en viss sorts Y-kromosom är väldigt vanlig i Mongoliet och Asien. Denna Y-kromosom började spridas extra mycket för knappt 1000 år sedan. Det enda som man kan förklara detta med är den ovannämnda stollens erövringar av länder och kvinnor. Han lär ha ca 16 miljoner manliga avkomlingar och givetvis bör det vara minst lika många kvinnliga. Äpplet faller ju inte långt från trädet och hans söner fortsatte på samma sätt. Sönernas arméer trängde ända fram till Polen och Österrike och de valde kvinnor på samma sätt.

 

http://www.thetech.org/genetics/news.php?id=11

http://news.nationalgeographic.com/news/2003/02/0214_030214_genghis.html

Hans slakt av människor speciellt män var så omfattande att stora uppodlade områden beskogades igen och att alla dessa träd tog upp så mycket CO2 från luften att klimatet kyldes påstås det. På den tiden var CO2 halten lägre och en forskargrupp beräknar att 700 miljoner ton togs upp från atmosfären under den efterföljande tiden. Denna mängd är visserligen lite gentemot det vi släpper ut idag nämligen 32 miljarder ton. Men med tanke på den lägre halten av CO2 på den tiden kanske det kan ha haft en viss betydelse. Studien ska publiceras i The Holocene enligt http://news.mongabay.com/2011/0120-hance_mongols.html

Huvudförfattaren Julia Pongratz hittar du här: http://dge.stanford.edu/DGE/jpongratz/

Genghis Khans erövringar

 

 

Största utbredningen av mongolväldet under hans sonson Kublai Khan. Världens största rike fram till denna tid. Det var på den tiden som Marco Polo besökte Kina.

 

 

Undrar vad Lagmansgymnasiets eminente historiker Henrik säger om detta?

 

Planetsökandet 2011-01-31

Alltså ännu inga planeter i samma storlek som jorden, med en fast yta, kretsande kring sin stjärna på ungefär samma avstånd som jorden. Man har nyligen hittat en planet som är 1,4 ggr större än jorden med en fast yta men inte på motsvarande plats. Den kretsar kring en stjärna som ligger 560 ljusår bort från oss. Den har döpts till Kepler 10b. De första exoplaneterna man hittade var planeter som kretade kring pulsarer. 1995 hittades den första planeten kring en stjärna i den så kallade huvudserien alltså mer vanliga stjärnor som vår sol fast de varierar i storlek och ljusstyrka. Det var en gasplanet som Jupiter men med halva dess storlek och den kretsade alldeles intill stjärnan. En av de två forskare som var med om detta hette Didier Queloz och honom träffade jag när jag var på ”Science on Stage” i Cern och hade ett trevligt samtal med honom om planetbildning. Hubbleteleskopet som skickades upp 1990 har varit ett viktigt hjälpmedel till att hitta och bekräfta planeter. Hela historien om letandet efter planeter från de gamla grekerna och fram till idag kan du följa på ”The Planet Quest”.

http://planetquest.jpl.nasa.gov/timeline/timeline.html2009 skickas ett nytt rymdteleskop upp som kallas Kepler. Detta är specielltutrustat för att se planeter med fast yta som jorden. Att hitta dessa små planeter är svårare. Som en astronom en gång utryckte det. ”Tänk dig att du ser en fyr som lyser för fullt och att den befinner sig 1 km bort. Alldeles intill denna finns det ett litet stearinljus. Är det möjligt att se detta?” En liknande svårighetsgrad är det att se en liten jordliknande planet och därför behövdes ett nytt teleskop. Se bild.

 

 

Vill du veta mer om sökandet efter jordliknande planeter så finns det en egen hemsida för Kepler: http://kepler.nasa.gov/

 

 

Översvämningar i Queensland 2011-01-28

Det har säkert varit de största översvämningarna i Australien på många år. Och det tycks ha fortsatt med översvämningar i NSW. Vi såg många bilder från översvämningarna från Brisbaneområdet. Men enligt Tidningen The Australien  http://www.theaustralian.com.au/news/nation/alarming-report-on-risks-covered-up/story-e6frg6nf-1225986634328 var översvämningarna omkring Brisbane värre år 1974. Se diagram i tidningen. Prognosen var på 5.2 m men den stannade på 4,46 m en meter under översvämningen 1974 och nästan fyra  meter under den stora översvämningen år 1893. Efter 1974 pekade forskare och ingenjörer ut områden som var olämpliga att bo på, det låg för lågt längs Brisbane River. Myndigheterna mörkade detta och tillät folk bygga sina hus på olämpliga områden. Längre inåt landet byggde de en stor damm som skulle förhindra liknande översvämningar. Det fungerade inte så nu utan denna damm förvärrade översvämningarna istället. Man hade sparat alldeles för mycket vatten. I Australien har förespråkarna för AGW (antropgenic global warming) hela tiden hävdat att Australien skulle bli torrare och torrare allteftersom temperaturen har stigit vilket den har gjort med ca 0,7 grader sedan slutet på den ”lilla istiden” i slutet av 1800-talet. Den högsta politikern i Queenland, Premier of Queensland Anna Bligh hade till och med lagt näsan i blöt och beordrat det ansvariga bolaget att inte tappa ut så mycket vatten utan att spara på det.

http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8262064/What-was-the-role-of-warmists-in-the-Queensland-flood-disaster.html och http://jennifermarohasy.com/blog/2011/01/the-value-of-water-to-the-queensland-government-a-note-from-tony/#more-7344
Brisbane 1893. Högsta dödstalet vid en översvämning var 85 st år 1852.

I stället för att förbereda sig för översvämningar som kommer med jämna mellanrum enligt forskarnas anvisningar har politikerna satsat mycket pengar på avsaltningsanläggningar längs kusten. Det är ju torka med jämna mellanrum i Australien

Detta är en visa som även hörts på annat håll. De flesta av världen floder är reglerade och när det kommer mycket regn så har man nästan alltid gjort fel vilket förvärrar översvämningarna..

 

Året efter den stora översvämningen år 1974 var jag och brorsan i Queensland. Vi hade inte tagit reda på något om klimatet. Som blåögda svenska så tänkte vi att sommar och fint väder hör ju ihop. Vi kom till Brisbane vid årsskiftet och efter några dagar norr om Brisbane åkte vi norrut mot Cairns. På vägen upp kom det en eftermiddag häftiga regn och vid en bro över en ravin hade vattnet stigit så mycket att det rann även över bron men vi kunde ändå köra över och tyckte att vi hade tur. Efter ett antal mil kom vi fram till nästa ravin och då stod vattnet någon meter över bron. Det var en lång kö innan, ingen vågade köra över. Vi kom det vid femtiden på eftermiddagen och först mellan fyra och fem på morgonen kunde vi köra över och köra vidare. Vi fick sedan höra att när man åker på landbygden på sommaren ska man alltid ha vatten och mat med sig i bilen för som de sa ”man kan bli stående i veckor”. Ja de sa faktiskt veckor. När vi sedan kon upp till Cairns och hade varit ute på det stora barriärrevet träffade vi en del förståndiga människor. De sa till oss att ”åk härifrån så snabbt som möjligt för om regnen kommer” (de var försenade det året) så blir ni kvar i veckor. Jag förstår nu efteråt att det hade den stora översvämningen i Australien 1974 i färskt minne. En annan sak vi la märke till var att de flesta husen var byggda på stolpar ca 1,5 m höga. En säkerhetsåtgärd mot en eventuell översvämning. När vi hade förstått det hela bestämde vi oss för att snabbt köra söderut och tillbaka vid Brisbane kunde vi höra på väderleksrapporterna att regnen hade börjat. Vi hade tur att regnen var försenade det året.

 

 

Diagram från den 13 jan infört i The Australien när det var som värst. Fast prognosen slog inte in med 5,2 m. det stannade på 4,46 m

När det blir mycket regn är det vanligt att vad människor gjort påverkar och förvärrar översvämningarna. Som med översvämningarna vid sekelskiftet i Lidköping.

 

 

Vänern är i dag reglerad för att förhindra stora fluktuationer i vattenståndet men samtidigt har man i Lidans avrinningsområde dikat ut ca 20000 ha våtmarker plus ett okänt antal utdikade skogsmarker i Värmland. Vi har tagit bort våtmarker och rätat ut diken och åar så att vattnet fortare rinner ut i Vänern både norrifrån och söder ifrån och sedan så skyller vi på global uppvärmning. Läs gärna http://www.gvc2.gu.se/BIBLIO/B-serien/B311.pdf en avhandling gjord vid Göteborgs Universitet.