Sjöhästar och andra hästar 2013-04-29

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka18/db13apr29.htm
 

Sjöhästen är en liten fisk som är fascinerande. Det finns ca 35 arter av sjöhäster. den största kan bli 30 cm, den minsta fyra cm lång. En har har rekordet som världen långsammaste fisk. Den simmar med 0,016 km/h villket är 16 meter på en timma. Dess sätt att föröka sig är speciellt. Honan har äggen och det är det som definierar en hona. Honan lägger äggen i hannens magpung där de också befruktas. Efter en månad utveckling av äggen är det så dags för ungarna att "födas".

 

På den undre bilden ser man fem hannar som uppvaktar en hona som vill lägga ägg.

 

Sjöhästens födelse.
 
 
 

 

Tapirerna 2013-04-25

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka17/db13apr25.htm
 

Läste på bloggen Mongabay en liten intressant artikel om den asiatiska tapiren. http://news.mongabay.com/2013/0423-hance-malaysia-tapir.html.

 

Tapiren är ju ett djur som lever i regnskogar, ett skyggt djur som är svårt att få syn på. Det har sagt vara utrotningshotat men man har inte riktigt haft kläm på hur många djur som det finns idag.

 

Man beräknar numera att det finns ca 2000 i Malaysias skogar efter att ha satt upp kamerafällor. Med dessa kamerafällor kunde man visa att det fanns fler än man trodde. Det är ca 9.5 djur/100km2 och det finns fortfarande stora områden kvar i Malaysia som kan hysa detta djur. I dessa skogar plockhugger man träden och det tycks inte påverka detta djur negativt. Denna tapir som är den största kan väga upp till 540 kg. De tre som finns i Amerika är mindre och har en brunaktig päls.

Utbredningsområde enligt IUCN red list http://maps.iucnredlist.org/map.html?id=21472
 
 

Tapirerna är fridlysta men jagas på vissa ställen. Muslimerna på Sumatra brukar inte jaga och äta dem för de liknar grisar tycker folk. Det största hotet mot dem liksom med andra djur är att deras miljö förändras. Skogen blir oljepalmsplantage exempelvis. Tapirer tycks också ha funnits tills ganska nyligen även på Borneo.

Tapirerna i Amerika.

Hur många låglandstapirer det finns kvar har jag inte hittat men av den centralamerikanska beräknas det finnas 5-6000 kvar. Den minsta tapiren är bergstapiren som lever utanför tropisk regnskog, har en tjockare päls och vita läppar. Det beräknas att det finns ca 2-3000 kvar av denna.  Skulle man sätta upp kamerafällor i denna del av världen kanske man skulle få samma resultat som för den asiatiska tapiren. Tapirernas främsta fiender är stora kattdjur och mänsklig jakt.  Se bild för bergstapirer.

 

Utbredningsområdet för de sydamerikanska tapirerna.

 

Ungarna är försedda med vita streck. Se bild

 

Havsytans höjning 2013-04-24

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka17/db13apr24.htm
 

Forskning om Antarktis igen

“Over the past century, most of Antarctica has not undergone the fairly dramatic warming that has affected the rest of the globe,” says NCAR scientist Andrew Monaghan, the lead author of a study published on 5 April in Geophysical Research Letters. Monaghan’s coauthors were David Schneider (NCAR) and David Bromwich (Ohio State University).
http://www.ucar.edu/communications/quarterly/summer08/antarctica.jsp
 
 

Temperaturtrender 35 år tillbaks i tiden. Modellstudierna har förutsagt en större uppvärming än vad som mätts upp.  ”The GRL paper suggests that warming in Antarctica over the next century could offset that by about 5 cm (2 in) if the continent warms by 5.4°F (3°C), as computer models have indicated. The reason is that the warmer air over Antarctica would hold more moisture and generate more snowfall, thereby locking up additional water in the continent’s ice sheets”. 

 

Alltså ännu en forskargrupp som tror att Antarktis bidrag till havsytans förändring blir en sänkning. Även om 5 cm inte är lika högt som ISSI:s beräkning på 30 cm sänkning fram till 2300.

 

Orsaken till skillnaden sägs vara:” The error appeared to be caused by models overestimating the amount of water vapor in the Antarctic atmosphere, the new study concludes. The reason may have to do with the cold Antarctic atmosphere handling moisture differently than the atmosphere over warmer regions.”

 

Dessutom kopplas nu smältningen på Västantarktiska halvön till de klimatsvängningar i Stilla Havet som Kallas El Nino.

 
En länk till där du kan läsa om samma studium om hur modellerna har överskattat uppvärmningen av Antarktis. https://www2.ucar.edu/atmosnews/news/941/climate-models-overheat-antarctica-new-study-finds