En unik sjö 2014-09-30

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka40/db14sep30.htm
 

Sedan 1930-talet har salthalten ökat ca 20 % och detta har medfört att salttoleranta encelliga djur har försvunnit men det finns en algart, Dunaliella  och svampar kvar.  När vattnet blir utspätt av kraftiga regn kan det förekomma någon form av ”algblomning”, som det gjorde 1980 och 1992. Efter 1996 har man inte funnit Dunaliella i de övre lagren och eftersom denna alg var en primärproducent har bakterierna minskat märkbart.

 

Vattentillförseln har minskat från 1500 m3 per år 1950 till mindre än 100 m3 idag. Avdunstningen och saltproduktionen gör att Döda havet minskar kontinuerligt.

 

Ett förslag finns att gräva en kanal från Akabaviken och spä på vattnet med vatten från Röda Havet. Låter bra men det kanske kostar mer än det smakar. Invändning finns om att detta kan förändra Döda Havet för mycket. Tror inte att det skulle vara farligt. Det går ju att reglera flödet i denna kanal.

 

På bilden nedan ser du saltavlagringar vid stranden. Klorjoner är den vanligaste negativa jonen. Tre vanliga positiva joner finns, natrium, kalcium och magnesium. Det finns industrier som utvinner olika klorsalter både på den jordanska och israeliska sidan.

 

 
 
 

Att bada i röda havet är verkligen en upplevelse. Gjorde det 1978 och det är en upplevelse jag inte glömmer. Man flyter bokstavligen som en kork.

 

 

 

Isarna vid polerna 2014-09-25

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka39/db14sep25.htm
 
Först lite från Oslo 2007. http://cnsnews.com/news/article/barbara-hollingsworth/wrong-al-gore-predicted-arctic-summer-ice-could-disappear-2013
 
 

Al Gores Nobelföreläsning 10 dec 2007 i Oslo där alla lyssnar noggrant på denna domedagsprofet.

 

Han citerar för en undersökning som säger att istäcket vid nordpolen kan vara borta om 22 år, sedan hänvisar han till en annan som säger att istäcket kan vara borta om 7 år alltså 2014.

 

 
 

Hur är det då med trenden med isminskning i Arktis?

 

Det verkar nästan som trenden har vänt, vi får se.

 

Antarktis då?

 

 

Mer is än någonsin!!!

 

 

 

Strålning och vatten 2014-09-18

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka38/db14sep18.htm
 
För att strålning ska tränga ned i vatten måste det vara klart, en självklar sak. Synligt ljus tränger ned längre ute i havet än nära land. Mer plankton nära land som kan blockera soljuset.
 
 
 

Det energirikaste ljuset tränger ned längst.

 

 
 

En annan källa säger att 80 % av synligt ljus absorberas i de första 10 metrarna och 90 % av värmestrålningen i de första 10 μm. Nå hur som helst så tränger inte infraröd strålning ned i vattnet.

Hur förklarar då förespråkarna för teorin detta att värmestrålningen som bara tränger ned 10 μm värmer haven? Det översta lagret som värms upp får inte bara vatten att avdunsta utan värmer lager under den omedelbara ytan och värmen strömmar från områden med högre värme till områden med lägre värme. Dessutom sker det en omrörning. Samtidigt som varmt vatten liksom varm luft utvidgar sig och stiger uppåt från +4 grader. Själv vet jag inte vad jag ska tro i detta avseende.