1492 ett ödesår för Amerika 2011-09-01

1492 kom Christofer Columbus till Bahamas. Han gjorde sammanlagt fyra resor till Amerika. På tredje resan fick han kontakt med Sydamerikas fastland och på fjärde och sista resan kom han fram till Mellanamerika. Andra följde i hans fospår.

 

Hur var förhållanderna i Amerika innan Columbus? Det har skrivits mycket om det men bilden av indianerna har reviderats undan för undan.  Charles Mann med boken ”1491 New revelations ot the Americas before Colunbus” sammanfattar den senaste forskningen.

Jag rekommenderar Prof Lars Lönnroths recension av boken.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/indianer-langt-ifran-vildar-i-fjaderskrud_4139377.svd

Hans skriver bla ” I det solstekta ökenlandskap som breder ut sig över nordvästra New Mexico ligger Chaco Canyon, en uttorkad dalgång där det i dag ärsvårt att föreställa sig att människor någonsin kunnat leva. Inte desto mindre reser sig här ruiner av ett samhälle med imposanta tegelbyggnader i flera våningsplan, rester av en forntida högkultur som var baserad på jordbruk och blomstrade flera århundraden före Columbus ankomst till Amerika. Att besöka detta övergivna ruinlandskap–som jag nyligen gjort under en bilresa genom sydvästra USA–är en fascinerande upplevelse som kullkastade allt vad jag som barn lärt mig om Nordamerikas indianer.

Först på senare tid har forskarnas bild av indiankulturen före Columbus radikalt ändrats, delvis genom omfattande arkeologiska utgrävningar men också tack vare nya naturvetenskapliga undersökningsmetoder och inte minst genom dechiffreringen av Mayafolkets bildskrift och andra indianska skriftsystem. Det mesta av nyheterna och den aktuella forskningsdiskussionen sammanfattas i vetenskapsjournalisten Charles C Manns populärt skrivna och i USA mycket uppmärksammade bästsäljare 1491: New Revelations of the Americas Before Columbus (541 sidor som paperback i Vintage Books; som hardback ursprungligen publicerad av Alfred A Knopf).

Indiankulturerna var mer högstående än vad vi tidigare trott.

En av de mest facinerande sakerna för mig är odlingarna i Amazonas. Han visar att man ser spår av stora bosättningar i regnskogarna. Arkeologer från Gbg är även där och gräver ut. Regnskogsjorden är för det mesta exempel på en urlakad jordart men tack vara indianernas uppfinningsrikedom fick de regnskogsjorden att bli bördig. Man blandade upp jorden med träkol och krukskärvor och än i dag är dessa stora områden med denna svarta jord mycket mer bördiga än omgivande mark.

Läste även i ett av de senaste numren av New Scientist att samma teknik också använts i Afrikas regnskogar. http://www.newscientist.com/article/mg21028151.800-dark-earth-how-humans-enriched-the-rainforests.html

Dags att avliva myten om Amazons som den stora orörda regnskogen.

http://www.bokus.com/bok/9781400032051/1491-new-revelations-of-the-americas-before-columbus/
Tivoli med Villa d´Este 2011-08-31

Säkert känner du till namnet Tivoli vilket har blivit liktydigt med nöjesfält. Från början var det endast ett namn på en mindre ort öster om Rom som ligger på ett mindre berg.På bergssluttningen finns det en trädgård som blev upptaget på UNESCOs världsarvslista 2001. Det är en trädgård som anlades av en kardinal på 1500-talet. Vad man än vill säga om den så måste han ha gillat vatten. Det är fontän på fontän.Vad tänkte kardinalen på när han beställde de olika ansikterna som sprutar vatten? Detta ser lite panikartat ut.Det är självtryck på vattnet i alla fontänerna och ändå sprutar det bra.


En liten del av hans hus.


Läs mer om detta  http://www.in-italia.se/italien/lazio/tivoli/villa-deste/


Vesuvius 2011-08-30

Vesuvius är en farlig vulkan på frund av dess trögflytande magma, den innehåller en stor andel kiseldioxid. Vulkanen på Etna är inte lika farlig för dess lava är mer lättflytande och rinner lite ganska ofta. Det blir då inga sådana våldsamma utbrott som Vesuvius har haft. Att komma upp till kratern var inte svårt. Vi åkte buss genom nationalparken och sista delen fick vi gå.Längs sidorna på vulkanen blommade ginsten och man kunde se ett gult bälte runt vulkanen vilket syns lite på ”dagens bild”.

 

Kratern såg inte så farlig ut och ingen lava såg vi i den. Men rund var den ändå.

Vi såg en stor grupp av turister vid kraterkanten som ropade på en gång . Det gav ett intressant eko, det lät som att ekot gick runt längs kraterkanten. Har på vulkanen kan man hitta många typer av mineral. Köpte med mig en liten låda för att kanske kunna visa för mina elever. De vackraste mineralen var rent gult svavel och mörkt kiselkarbid.

 

Utsikten från toppen över Neapel var hänförande.

 

Vi hann även med ett besök i Neapel och bla dess berömda galleria Galleria Umberto.