Kejsarpingvinerna 2012-06-21

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka25/db12jun21.htm
 

Hur många Kejsarpingviner finns det idag? Det är svårt att beräkna. 1992 trodde man att det fanns knappt 200 000 stycken sen har det räknats upp. Idag med satellitberäkningar tror man att det finns nästan 600 000 Kejsarpingviner. Det är en viss skillnad. http://news.discovery.com/animals/emperor-penguins-antarctica-count-120413.html

 ” Emperor penguins in Antarctica are far more plentiful than previously thought, a study that used extremely high-resolution imagery snapped by satellites has revealed.

 
"It surprised us that we approximately doubled the population estimate," said Peter Fretwell, a scientist with the British Antarctic Survey and lead author of a paper published today in the journal PLoS One.
 
Fretwell said that in contrast to previous estimates, which put emperor penguin numbers somewhere between 270,000 and 350,000 birds, the new research counted 595,000 birds. Detta publicerades den 13 april I år. Ska man nu förutsäga pingvinernas öde bör man först försöka hålla koll på hur många det är.
 
Sedan är det bra att även kolla trenden för Antarktis havsis. Se diagram från http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png
 
 
 
 
Mer havsis än normalt just nu. Om det finns någon trend från 1970 så är den i alla fall inte sjunkande.
 
 
 

Tomt i våra betesmarker 2012-06-20

När jag för två veckor sedan reste mellan Vårgårda och Ulricehamn för att hämta en tvättmaskin jag köpt via ”Blocket” satt jag och spanade efter betesdjur i hagar och ängsmarker. Det var så tomt. De platser där jag kunde se betesdjur kunde jag räkna på mina fingrar. Denna tomhet är ett resultat av vår jordbrukspolitik. Stödpengar går i första hand till de stora gårdarna och godsen i våra slättbygder. Den bonde som vill bedriva jordbruk i bygder med smååkrar får finna sig i att hans marker ger mindre avkastning för ofta är det moränåkrar och kanske mossjord och det blir inte så mycket stödpengar. Dessutom delas Sveriges jordbruksbygder in i olika stödområden och Skåne och Västra Götaland är de landskap med de bästa jordarna och får även det mesta av stödpengarna.

En Fp-politiker skriver så härGrundproblemet med EUs jordbrukspolitik är starka särintressen. Dessa särintressen beskrivs ofta schablonmässigt som "franska bönder". Det stämmer dock bara delvis. De särintressen som vill bevara EU:s jordbrukspolitik är möjligen franska men de är i allt större utsträckning multinationella livsmedelsföretag.
 

Tack vare det arbete som den ideella organisationen farmsubsidy.org bedriver har bilden över jordbruksstödet klarnat. Deras kartläggning visar att de största mottagarna i Sverige 2008 var företag som Cloetta, Coca Cola och Göteborgs kex. Den allra största mottagaren av EU-stöd i Sverige under 2000-talet är den danska sockerjätten Danisco. I övriga medlemsländer är bilden likartad. I många länder är dock statistiken dålig eller medvetet utformad för att dölja mottagarna”. http://www.newsmill.se/print/7096  Per Altenberg i artikeln ”Avslöja myterna om EU:s jordbrukspolitik”.

Själv har jag inte satt mig in i allt detta med gårdsstöd men när jag ser resultatet i det landskap jag åker igenom verkar det som att det kritiker skriver om är troligt.

Den enskilda personen kan bidra till öppnare marker och mer biologisk mångfald genom att köpa naturbeteskött. Priset är ca 150 kr/kg för nötkött. Se http://bergumnaturbeteskott.se/order.html

Om fler köper sådant kött får vi se fler syner som denna.
 
 
Och vi får också se mer av det som följande bilder visar innan djuren släpps in i vissa hagar.
 
 
 
 
 

Onödig vargattack 2012-06-19

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka25/db12jun19.htm
 

 

Hon följde rutinerna sägs det. Att rutinerna tillåter en person att gå in ensam till en flock vargar är heltokigt. Frågan är, får en person gå in ensam till: lejon, tigrar, björnar osv?  Jag undrar om det verkligen är så.

 
Vi har fått höra propagandan från vargförespråkarna att vargen är ofarlig för oss människor. De människor som har skrivit rutinerna har uppenbarligen trott så. I media läste jag att dessa vargar som fötts upp med flaska ser på människor som vargar. Tro det den som vill. Men nu är det så att vargar dödar varandra vilket visas av forskningen från Yellowstone. 44 % av vargdödligheten beror på att vargar dödar varandra. De gör uppror i flockar, de dödar konkurrerande vargar osv. Detta som hänt är inget konstigt.
 
Vargturerna i hägnet ska kolmården nu sluta med får vi veta genom massmedia. Så här kunde det gå till. Se videon: http://www.youtube.com/watch?v=2j5yNXR65Sk   Det ser ju ofarligt ut men när jag ser denna video tycker jag att vargarna ser lite obekväma och stressade ut med alla dessa människor i hägnet. Som om vargarna inte vet riktigt vad de ska göra av sig. De viftar extra mycket på sina svansar.
Tillägg 26 juni. Min gode vän Leslie skickade denna iaktagelse till mig som visar att vargarna verkligen var stressade.
"Jag tänkte bara skriva litet om Busters reaktioner som vi talade om när det gäller en video med vargar från Kolmården. Först, Buster är 6 år och blandning av schäfer och dobermann. Han är ganska livlig och väldigt uppmärksam på allt omkring i synnerhet om det är något han inte sett eller hört förut.
När jag spelade videon så reagerade han ganska snart på ljuden. Han blev orolig, reste sig och började morra, något som är väldigt sällsynt för honom. Han började gå omkring i rummet, klart irriterad och morrade igen och skällde till ett flertal gånger. Framför allt uppvisade han ett oroligt och nervöst beteende, något som är ganska ovanligt för honom sedan han blev vuxen.
När det gäller andra hundar är Buster försiktig och står bara och tittar till att börja med. Om den andra hunden är lugn och inte gör något som verkar aggressivt så händer det inte något mer än de nosar på varann, men om den andra hunden är aggressiv så blir han irriterad och kan börja morra för att visa att den ska hålla sig borta. Men det är bara i en sådan situation jag hört honom morra förut.
Jag hittade också en video med en ensam varg som bara ylade och Buster reagerade givetvis på detta men varken morrade eller skällde utan det verkade mest som om han ville ta reda på var ljudet kom ifrån.
Kan det vara så att Buster reagerade på negativt på grund av att det var en väldigt orolig stämning bland vargarna som de gav uttryck för?
Leslie

Även denna film med varghybrider visar en lek  som kunde få dödlig utgång. Men jag skulle inte heller lita på dessa varghybrider.

http://www.youtube.com/watch?v=118AqVJxNqU&feature=fvwrel

 Människor har på senare tid försökt tämja vargar och det fungerar bra upp till vargarnas pubertet, då är de som hundar men efter puberteten har man funnit att vargarna inte går att lita på. Människan domesticerade vargen så vi fick hunden för ca 15 000 år sedan och vid olika tillfällen har varg korsats in. I Sverige är det förbjudet med varghybrider upp till femte led för att de inte är att lita på. Trots att vi har tamhunden och fått fram ca 400 olika raser som är mer eller mindre tama och familjära, händer det att hundar biter ihjäl människor. Att ansvariga då som på Kolmården ska visa på att vargen är ofarlig för människor är resultatet av ett felaktigt tänkande om än politiskt korrekt.

 Min gode vän Eirik Granqvist, en vargkännare  skriver om detta så här:

Vargtragedin i Kolmården.

      Vargarna i Kolmården betedde sig fullständigt normalt när de rev ihjäl den kvinnliga skötaren den elfte juni. Beteendet finns beskrivet av flera rovdjursexperter och är välkänt. Senast har den kanadensiske professorn Valerius Geist skrivit om beteendet som tidigare beskrivits av ryska forskare m.fl. Själv har jag skrivit och berättat om de 22 barnen som i tiderna dödades i Åbotrakten samt de många barnen något år tidigare i Tavastehustrakten. Dessa händelser finns mycket väldokumenterade av den dåtida kejserliga senaten i Finland. Beteendet är således välkänt och ingen hemlighet. De såkallade zoologerna bär alltså ansvaret för den unga kvinnans död när de pratat om social samvaro med vargarna, men vargarna är inte människor och de varken beter sig eller tänker som människor. En verklig zoolog bör veta detta. Man måste vara realist och inte en drömmare.
 
Det finns två möjligheter för vargarnas beteende. Den ena är att de testat möjligheterna att börja ta ett nytt byte vilket de tidigare angreppen bekräftar. Nu var tiden alltså mogen för att verkligen ta det nya bytet. Alltså dödade vargarna kvinnan. Ett sådant angrepp sker alltid mycket plötsligt och utan förvarning. Den andra möjligheten är att vargarna velat eliminera en individ som de ansett vara flockledaren men borde ersättas med en ny ledare. Har vargarna ätit av kvinnan så har de tagit henne som byte och har de inte ätit så har de bara dödat en konkurrent. Detta beteende borde varje något studerad zoolog redan känna till vilket tydligen inte är fallet. Ingen annan än en erfaren skötare bör någonsin gå in i ett varghägn och skötaren bör inte göra detta varken ensam eller obeväpnad.
 

Vad ska man nu göra med vargarna? Ledningen för Kolmården tycks inte veta vad de ska göra. Eirik skriver vidare.

 

      Vargarna i Kolmårdsflocken bör samtliga nu skjutas eftersom de nu förstått att människoangrepp är helt i sin ordning. De kommer aldrig mera att sluta med dessa försök. Rymmer en av vargarna så är den fruktansvärt farlig. Det borde nu dessutom utredas mycket noggrant varifrån vargarna härstammar och om deras anfäders tidigare beteenden. Vargar är farliga rovdjur och inte mammas voffsingar!

Eirik Granqvist

 

I Expressen kan vi läsa om att Varg-Stig från Dalsland har polisanmält kolmårdens ledning. Helt riktigt tycker jag. Varg-Stig fick fängelse för att han sköt en varg då denna var på väg att hoppa in i hagen med Stigs djur. Vilken påföjld kommer de ansvariga på kolmården att få? Denna unga kvinna dog i onödan. Tragiskt!