Det svenska kylskåpet 2015-01-29

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka05/db15jan29.htm
 

”De tidiga kylskåpen var dock inte särskilt praktiska. De krävde ett stort maskineri för motor, kompressor och med många rörliga delar, ofta placerat i ett närliggande rum eller i en källare. Dessutom använde de sig av giftiga kylmedel som ammoniak och svaveldioxid, vilka skakade flera användare och till och med orsakade dödsfall.

 

En av dem som kom att bidra till förbättringen av kylskåpet var en svensk, Baltzar von Platen, som uppfann det så kallade absorptionskylskåpet. Von Platen trodde att han vid sexton års ålder hade fått besök av en ande från en annan planet som sagt åt honom att tillverka en evighetsmaskin. Som student vid KTH bestämde han sig för att tillsammans med en annan student, Carl Munters, tillverka ett kylskåp utan rörliga delar. Tanken var att ena änden skulle bli kall medan den andra värmdes. 1922 kunde de presentera sin apparat, och det blev en stor framgång. Apparaten köptes upp av Electrolux, som inom några år hade sålt en miljon kylskåp och kom att bli världsledande inom vitvaror.

 

Det moderna kylskåpet skapades av en svensk Baltzar von Platen och det var det svenska bolaget Electrolux som satte fart på tillverkningen.

 

Det behövs både uppfinnare och entreprenörer göra en ny idé tillgäng. Ibland är det en och samma person men oftast är det flera personer inblandade.

 

Vidare läser vi i kylskåp.net ”Under efterkrigstiden kom ett kylskåp att finnas i nästan varje hem. Följden blev att matindustrin förändrades, då det uppstod en efterfrågan på kyld och fryst mat. Det kom att ha särskilt stor betydelse för kvinnor. Tidigare hade det varit nödvändigt att för dem att gå till livsmedelsaffären eller slaktaren varje dag för att hemmet skulle ha färsk mat. Tillsammans med andra hushållsmaskiner som tvättmaskinen var kylskåpet en av de apparater som bidrog till den gamla hemmafrurollen blev förlegad. Kvinnor kunde nu i allt större utsträckning söka arbete utanför hemmet”.

 

 
 

Baltzar von Platen och Carl Munters. Båda var utbildade ingenjörer från KTH i Sthlm.

Bildkälla http://www.electroluxgroup.com/en/revolutionary-products-683/
 
 

Electrolux och dammsugarna 2015-01-28

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka05/db15jan28.htm
 

Över hela världen är namnet Electrolux och dammsugare intimt förknippat med varandra. Samma sak på Filippinerna som i Sverige. På wikipedia läser vi: ”Den första elektriska dammsugaren uppfanns år 1868 i USA. Den var stor, klumpig, svår att använda och inte till för hemmet. Utvecklingen gick dock framåt och omkring sekelskiftet 1900 började användbara apparater komma ut på marknaden, inte minst i USA. En svensk, Eberhardt Seger, presenterade en mindre lätthanterligare dammsugare för hemanvändning under tidigt 1900-tal. År 1912 började dammsugare serietillverkas och strax därefter erhölls ett svenskt patent på dammsugare av företaget AB Lux, som senare blev Electrolux. De första serietillverkade dammsugarna vägde 14 kg”

 

Om Electrolux säger wikipedia ” Aktiebolaget Electrolux är världens största tillverkare av vitvaror. Electrolux tillverkar bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare. Electrolux är också ägare av flera andra varumärken i samma bransch som till exempel Elektro-Helios, Zanussi, AEG och Volta. Electrolux bildades 1919 genom en sammanslagning av företagen Elektromekaniska AB, grundat 1910, och AB Lux, grundat 1901. Sammanslagningen genomfördes av dammsugarproducenten Axel Wenner-Gren”.

 

Den första lätthanterliga dammsugaren konstruerades av en svensk och svenskar blev ledande i världen på att producera dammsugare genom Electrolux. Snyggt jobbat, dammsugaren har betytt mycket för att underlätta arbetet i hemmet.

 

Idag produceras robotdammsugare som tycks bli allt mera populära. Den från Electrolux kallas ”trilobit”.

 

 
 
 

Veddafolket 2015-01-23

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka04/db15jan23.htm
 

Bilder på veddafolket finns det gott om på nätet. Exempelvis denna bild från 1993.

 

 
 

Idag är dessa människor en turistattraktion, det finns ca 2500 kvar dem enligt en uppgift som jag hittat, en annan källa säger att det finns bara 500 riktiga Veddafolk kvar. Se http://www.srilankaecotourism.com/dambana.htm  De har bott på Sri Lanka i över 10 000 år. Frågan om de kommer att finnas kvar som en grupp om några decennier. De assimileras nu bland lankeserna genom ingifte. Deras traditionella levnadssätt som skogsfolk är också hotat.

 

I Knut Bohlins lärobok säga det om dessa veddas ”Till ännu för en kort tid sedan levde de ett eländigt liv i skogarna, togo sin bostad i klipphålor eller i träden och livnärde sig med jakt”.

 

http://kataragama.org/research/wanniyalaeto.htm#

 

http://vedda.org/indigenous-lanka.htm