Kråkfåglar ökar 2014-05-07

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka19/db14maj07.htm
 

Alla tror inte att korpar dödar lamm. Först säger de att det har varit en hund framme sedan kommer korpen och hackar. Tror säkert att korpen kan döda lamm. Det gäller ju att få mat.

 

Korpar ökar, skator ökar, kråkor ökar, kajor ökar. Råkor finns det gott om i Varatrakten med de äter vegetabilier.

 

 

Kajor har ökat mycket speciellt i städer.

 

SNF skriver http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2004-4/krakor-tranger-undan-tornskator

 

”Flertalet fågelarter i jordbrukslandskapet har minskat i alarmerande takt under de senaste årtiondena. Staffan Roos vid Lantbruksuniversitetet visar i en avhandling att kråkfåglarnas kraftiga ökning under samma tid kan vara en orsak till att bland andra törnskatan minskar kraftigt. Kråkor och skator plundrar ofta fågelbon. Törnskatorna undviker också helst att bygga bo i närheten av skator. Där arterna ändå lever nära varandra får törnskatan räkna med att få sitt bo plundrat.

 

När kråkfåglarna väl fått smak på ägg och ungar lägger de om matvanorna och går plundrande från bo till bo. Varför kråkfåglarna ökar så kraftigt är inte känt, varmare vintrar kan vara en orsak”.

 
Förr i tiden var det skottpengar på kråkfåglar!!
 

SNF hänvisar till Staffan Roos som säger så här. "Jordbrukslandskapets fågelfauna har minskat kraftigt under de senaste decennierna (figur 1). Framförallt beror detta på rationaliseringen av jordbruket som har lett till att tillgången på lämpliga häckningsplatser har minskat. Antalet kråkor och skator, de vanligaste boplundrarna i jordbrukslandskapet, har också ökat (1). Kråkfåglarna antas ha gynnats av minskad jakt, förändrad markanvändning och ökad utfodring kring gårdar. Törnskator skyr skator Staffan Roos studerade, i ett 80 kvadratkilometer stort område, hur törnskator häckar i förhållande till kråkfåglar. Han kunde visa att törnskator valde att häcka långt från skator, som är de värsta boplundrarna(2). Törnskator försöker även undvika kråkor, men struntar i kajor, som ytterst sällan plundrar bon. Preliminära resultat tyder på att även andra fågelarter som häckar i öppna bon, till exempel grönfink, beter sig likartat.”

 

Vidare säger han ”Håll skogsbeten öppna. De boplundrande skatorna håller sig helst i närheten av mänsklig bebyggelse. En hjälp för fåglar som häckar i öppna bon skulle vara att hålla de avsides belägna markerna öppna. I dagsläget är det dessa marker som först läggs ner när bonden minskar antalet betesdjur. Eventuellt skulle ökade bidrag till mjölkbönder kunna resultera i att de skyddsvärda markerna blir kvar till gagn för fågelfaunan.”

 

SNF kan inte förstå varför kråkfåglarna har ökat säger de. Roos säger att minskad jakt har gynnat kråkfåglar. Det finns inte skottpengar på kråkfåglar längre. Exempelvis år 1949 utbetalades skottpengar för 11 100 kråkfåglar. Förr i tiden rev folk också skatbon.

 

 

Kommentera här: