Varg en mesopredator i fjärran östern 2012-09-27

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka39/db12sep27.htm
 

Vi kan hålla med Ordiz att det är inte bra att mesopredatorerna blir för många. För många räver eller prärievargar är kanske inte bra. Han skriver: "Vidare har, som Prugh m. fl . (2009) och Brashares m. fl . (2010) visat i sammanfattningar av aktuell forskning, förluster av topp-predatorer till följd av förföljelse och förändringar av habitat lett till explosionsartade ökningar av mesopredatorpopulationer på många håll i världen. Det har påverkat hav, floder, skogar och gräsmarker negativt och ökat påfrestningarna på bytesdjur som redan tidigare i många fall befann sig i utsatta lägen."

 

Om den sibiriska tigern skriver han följande "att amurtiger (Panthera tigris altaica) och varg förefaller skapa ett uppifrån-ned-tryck i ekosystemet i Sikhote-Alin, genom att interagera genom konkurrens. Det tyder på att den direkta effekten på bytesarterna är olika för de båda rovdjursarterna, vilket gör det osannolikt att deras påverkan på ekosystemet är likvärdig. Exemplen inte bara bekräftar styrkan i predationen från stora rovdjursarter utan belyser också vikten av att bevara grupper av stora rovdjur med förmåga att spela sin bestämmande ekologiska roll".

 

Vi måste bevara grupper av stora rovdjur för att de ska spela sin ekologiska roll säger han.

Tigern och vargen "interagerar genom konkurrens" säger han. Hur ser då denna konkurrens ut?

 

 

Detta diagram är från en rapport om "Tigers and Wolves in the Russian Far East:

Competitive Exclusion, Functional Redundancy, and Conservation Implications" av Dale G. Miquelle et Al, en forskare som han hänvisar till. http://www.nfwf.org/AM/Template.cfm?Section=Home&CONTENTID=2638&TEMPLATE=/CM/ContentDisplay.cfm

 

Konkurrenssituationen är så att när tigern ökar i antal försvinner vargen. Vargen är här en mesopredator. Då den sibiriska tigern nästan utrotades från sitt område ökade vargarna i antal och de var besvärligare för bönderna. I Wikipedia läser vi följande översatt till svenska "Tigrar håller ned vargarnas antal nästan till utrotning eller till så låga antal att de gör dem till en funktionellt/ekologiskt obetydlig del av ekosystemet. Vargar undgår konkurrens/utrotning från tigrar endast när människan utrotar tigrar. I områden där vargar och tigrar möts konkurrerar de till stor del om samma kost, vilket resulterar i hård konkurrens.
 

Varg och tigerinteraktioner är väl dokumenterade i Sikhote-Alin, där det fram till början av 20-talet fanns mycket få vargar. Vargantalet  ökade i regionen efter att tigrarna till stor del eliminerats under den ryska koloniseringen i slutet av 19-talet och början av 20-talet. Detta bekräftas av infödda invånare i regionen vilka hävdar att de inte hade något minne av vargar som levde i Sikhote-Alin fram till 1930-talet, då tigerantalet minskade betydligt. Idag är vargarna sällsynta i tigerns livsmiljö, de finns i spridda små fickor och oftast ses de som vandrande enstöringar eller i små grupper. Vittnesmål om samspelet mellan de två arterna visar att tigrar ibland jagar vargar från deras byte, medan vargar äter på tigerdödat byte. Tigrar är inte kända för att äta vargar, men det finns fyra oberoende uppgifter om att tigrar dödar vargar utan att äta dem.

 

Denna konkurrens som leder till att vargar försvinner där det finns tigrar har använts av ryska naturvårdare för att övertyga jägare i Fjärran Östern att tolerera de stora katterna, eftersom de inte begränsar klövdjurspopulationer så mycket som vargar och är effektiva till att kontrollera vargarnas antal."  http://en.wikipedia.org/wiki/Siberian_tiger 

 

Till skillnad från den bengaliska tigern blir de sibiriska tigrarna sällan människätare. Det har också visats på senare tid att den utdöda kaspiska tigren är nästan genetiskt identisk med den sibiriska. Tidigare utbredningsområde för den sibiriska och kaspiska tigren var ett bälte över cantralsien och större delan av norra Ostasien. Vargen hade då ett mindre utbredningsområde. Den var en mesopredator.

 

När de verkliga toppredatorerna har utrotats blir det mer mesopredatorer enligt Ordiz. Det blir besvärligare för människorna som med prärievargar i USA.

 

Slutsatsen är att vargarna minskar klövdjurens antal mer än tigrarna och varför är detta så bra att vargarna i sin ekologiska roll inte får störas utan att de ska tillbaka till sitt förhistoriska antal enligt Ordiz får vi inte svaret på. Fortsättning följer.

 

 

 

 

 
 

 

 

Kommentera här: