Nordvästpassagen 2012-09-03

Nåväl denna segelbåt var inte först att ta sig igenom men de var första segelbåt genom McCluresundet. För flera hundra år sedan började sökandet efter en nordlig passage till Stilla Havet. Wikipedia säger “Kung Henrik VII gav 1496 den italienske upptäcktsresanden John Cabot uppdraget att hitta en kortare farled för att segla mellan Europa och orienten för att slippa vägen runt Afrika. Cabot antog att det fanns en kortare väg norr om den nyupptäckta kontinenten”.  Efter det gjordes flera försök av bland andra Francis Drake och James Cook att ta sig igenom passagen men det dröjde till 1906 innan norrmannen Roald Amundsen blev den förste att lyckas med bedriften. Men det gick inte i ett svep.

 

Sedan dess har den varit öppen 1940 och 1944 och det var Hery Larsen som seglade båda gångerna. 1957 var det också öppet samt 1977 och 1984. Under senare tid har det varit möjligt att segla denna väg 2001, 2003,  2005, 2007 och 2010 då en svensk segelbåt tog sig igenom. Nu är det åter öppet. Denna passage har alltså varit öppen mer på senare tid än tidigare på grund av mindre is. http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordv%C3%A4stpassagen

 

Men som sagt var, det är inte bara båtar som tagit sig igenom. Under medeltiden var det fri passage för vissa valar också tror vissa forskare.

http://www.nrcan.gc.ca/earth-sciences/climate-change/landscape-ecosystem/paleo-environmental/3947

 

Det var Grönlandsvalar som tog sig igenom och som daterats till medeltid. Man har hittat fossil av dessa på olika platser längs nordvästpassagen vilket visar att det troligtvis var fri passage enligt forskarna. Även under stenåldern passerade dessa valar.
 
 
De röda prickarna visar var man gjort fynden av Grönlandsval.
 
 

Grönlandsvalen är en rätval som filtrerar vattnet på plankton och räkor. Den var förr i tiden väldigt vanlig i arktiska vatten. Vanligtvis är valen 15 till 18 m lång. 90% av beståndet lever i norra delar av Stilla havet och bara 10% i Atlanten. Detta är troligen beroende på den tidigare jakten.

Redan vid början av 1700-talet var grönlandsvalen i området runt Spetsbergen nästan utrotad. Jakten pågick senare i havet mellan Grönland och Kanada. Ungefär vid mitten av 1800-talet började valjägare från USA med jakten i Stilla havet.

 

Efter genomförandet av skyddsåtgärder ökar beståndet. Nu finns det mellan 5 000 och 8 000 grönlandsvalar. I norra Atlanten trodde man att arten var utdöd men det visade sig att en liten population har överlevt.
 

Men även andra valar har tagit sig igenom. Engelska Wikipedia säger också att  “Scientists believe that reduced sea ice in the Northwest Passage has permitted some new species to migrate across the Arctic Ocean. The gray whale Eschrichtius robustus has not been seen in the Atlantic since it was hunted to extinction there in the 18th century, but in May 2010, one such whale turned up in the Mediterranean. Scientists speculated the whale had followed its food sources through the Northwest Passage and simply kept on going.”

 

Vidare sägs det “In August 2010, two bowhead whales (Grönlandsvalar) from West Greenland and Alaska, respectively, entered the Northwest Passage and spent approximately 10 days in the same area”. Även vissa plankton har tagit sig igenom till Atlanten vilket de inte har gjort på 800 000 år. De valar som vandrar över idag har inte strandat och det blir inga skelettrester kvar efter dem. Visserligen var valarna fler på den tiden men för att det ska bli fossil kvar efter valarna behöver denna passage vara öppen lite längre tid.

 

Slutsatsen blir att även under medeltiden var det mindre isutbredning än vad det har varit under de senaste århundraderna. Forskning på Spetsbergen visar även att dess glaciärer var mindre under medeltiden. De senaste århundraderna kallades inte för inte “den lilla istiden”.

 

 

 

Kommentera här: