Kan stora rovdjur anpassa sig till människor? 2012-09-26

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka39/db12sep26.htm
 

Chitwan parken hyser ca 50 arter av däggdjur. Ett flertal kattdjur, sex arter förutom tiger ca 150 st, en ökande noshörningspopulation, en ökande population av gaurer som är det största nötkreaturet i vår värld. Parken är också ett världsarv se http://whc.unesco.org/en/list/284

http://en.wikipedia.org/wiki/Chitwan_National_Park

 

Men parken är inte bara till för djur. Den lokala befolkningen bor vid parkens utkant men hämtar gräs och ved/trä från parken. Soldater patrullerar parken mot tjuvskytte av noshöningar. Många turister besöker parken. Ändå fungerar det för tigern och konflikterna lyser i stort med sin frånvaro.

http://chans-net.org/news/tigers-take-night-shift-coexist-people

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tigrar-tar-nattskiftet
 

Läste om tigrarna i parken och dess anpassning till människor idag och det ger en intressant aspekt på detta som rovdjursföreningen för fram genom sin skrift om de stora rovdjurens ekologiska roll. Författaren nämner också att rovdjurs beteende kan påverkas. Rovdjuren påverkar bytesdjurens beteende berättar författaren. Bytesdjuren söker sig till andra platser, de blir stressade så att förökningen minskar och på så sätt hålls populationen nere förutom att rovdjuren äter bytesdjuren. Han nämner också att människans "förföljelse" kan ha orsakat att brunbjörnar på vissa platser  blivit mer försiktiga och nattaktiva och att detta även gäller vissa vargar. Men slutsatsen han drar är att de stora rovdjurens beteende, dess sätt att jaga bytesdjur får inte störas. Det känns lite som att hans sluts är bestämd i förväg.

Mer i morgon om detta.
 
Bild från Chitwan Nationalpark
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: