Havsytehöjningen till år 2100 2012-11-26

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka48/db12nov26.htm
 

Hade läst en del av Radic och då jag kontaktade henne för att få mer detaljerade uppgifter från hennes modellerande av smältande isar fick jag en artikel från Nature geoscience, 9 jan, 2011.

http://www.nature.com/ngeo/journal/v4/n2/abs/ngeo1052.html

Deras modelleringar bygger på de scenarior som IPCC lägger fram och de använder samma typ av modeller som IPCC använt. Se även "Dagens Bild och blogg tisdag 13 nov 2012.

 

I sammanfattningen skriver de att havsytan med smältvatten från alla jordens glaciärer kommer att höjas med mellan 12 till 13 cm plus minus 3,7 cm. I IPCC:s klimatrapport räknar man med ca 7 - 17 cm havsytehöjning pga glaciärernas smältning.

Nedan följer en ungefärlig tabell över de olika glaciärområdernas bidrag till havsytehöjning tills år 2100 enligt deras beräkningar.
 

Antarktis                      2,4 cm

Grönland                      0,4 cm

Sydamerika                  0,8 cm

Island                           0,5 cm

Arktiska Kanada           2,5 cm

Västra kanada o USA    0,5 cm

Alaska                          2,7 cm

Asien(Himalja o Pamir)   0,3 cm

Frans Josefs Land o Zemlyaöarna 1, 6 cm

Spetsbergen                                    1,6 cm

 
Sammanlagt drygt   13 cm.
 

Glaciärerna i Skandinavien, Alperna, Kaukasus, Nya Zealand  bidrar med så lite så det knappt märks. Kanske 1 mm tillsammans.

Störst bidrag kommer från Alaska, Arktiska Kanada och Antarktis.

Deras modelleringar tycks var den mest seriösa översikten som jag hittat. Det enda som jag själv känner tvekan inför är deras uppgifter om Antarktis. De visar även att deras modeller skiljer sig mycket åt när det gäller Antarktis. (Men detta gäller även Arktiska Kanada och Alaska.)

 

Har hittat andra studier av forskare som för fram andra ideér, att blir det varmare kommer snöfallen att öka så mycket över Antarktis ,att mycket mer is bildas så att havets yta sänks med ca 5 cm fram till åt 2100.

Detta är bra att ha i minnet när man läser alla larmen inför Dohamötet som börjar idag.

Sveriges miljöninister, Lena Ek, med ett följe på 42 personer ska ta hand om Sveriges förhandlingar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ek-hoppas-teknik-ska-losa-tuffa-miljomal_7699284.svd
 
Varför var det just Världsbanken som förde fram denna klimatrapport från Potsdaminstitutet. I Doha ska det förhandlas om pengar, mycket pengar. Då gäller det att skapa rätt stämning så att de olika ministrarna är beredda att öppna plånböckerna.
 
Hur mycket skriver då tidningarna om Radics och Hocks rapport om isarnas möjliga bidrag till havsytehöjningen fram till år 2100. Ingenting, deras arbete tycks vara helt ointressant för media. Detta trots att de räknar med fortsatt stor avsmältning av alla jordens småglaciärer. Men när det kommer så kallade larmrapporter springer våra journalister lydigt i domedagsprofeternas ledband.
 
 
 

Kommentera här: