The Great American Interchange 2012-03-26

Hälften av djuren i Sydamerika idag härstammar från nordamerikanska djur medan 10 % av djuren i Nordamerika härstammar från sydamerikanska djur. Många speciella sydamerikanska djur dog ut. Sydamerika var innan denna landbrygga upprättades en stor ökontinent liksom Australien. Djuren som utvecklades här hade inte blivit utsatta för samma konkurrens som djuren i Nordamerika vilka hade kontakt med och konkurrerade med med de asiatiska djuren via Beringialandbryggan som fanns när havsnivåerna var lägre vid olika tider. Elefantdjuren är ett exempel på en djurgrupp som invandrade från Asien.

Fåglarna däremot var lika framgångsrika från båda håll.

Ett däggdjur som får representera den sydamerikanska faunan och som klarade sig från att dö ut är den stora myrsloken.




Framgångsrika djur som kom norrifrån var olika kattdjur, nio små arter av kattdjur, puma, jaguar, lejon och ett par sabeltandade kattdjur plus kortnosiga björnar och olika vesslelika djur. Dessa effektiva rovdjur ledde till utrotning av sydamerikanska djur.



Stora växtätande djur från Nordamerika som invandrade var lamadjur, tapirer, hjortar, hästar, elefantdjur.

Ett antal gnagare invandrade också.

Ett exempel på ett djur från Sydamerika som fortfarande finns i Nordamerika är Opossum/pungråtta, ett pungdjur. Detta djur som även kallas Virginia opossum har klarat sig mycket bra. Den stora rovfågeln Titanis lyckades ta sig till Nordamerika men dog senare ut där långt innan människan kom till Nordamerika.




Utbredningsområdet enligt IUCN för Virginia opossum.

Totalt antal pungråttor på den amerikanska kontinenten är 109 arter fördelat på 19 släkten enligt Wikipedia. Andra källor säger mer än 60 arter.

Slutsatsen blir att när en öfauna möter en kontinental fauna som har formats och utvecklats i större konkurrens kommer en stor del av öfaunan att gå under i konkurrensen. Detta har visata många gånger i liten skala i den polynesiska övärlden.
Det har skett samma sak på den australiska kontinenten. Detta med Sydamerika är kanske det allra främsta exemplet på detta och det skedde utan att människan var inblandad. Men hur var det med Nordamerika då de stora djuren försvann därifrån i samband med den senaste istiden? Vi återkommer till detta senare.




Kommentarer:

1 Dr Max:

Rutger:



På gamla pluggskolans tid sa man att ingen är så allmänbildad som den som just tagit studenten.



Min reflexion utifrån Lagmansgymnasiets natursida är att det kan fortfarande gälla. Som specialfall vill jag säga att ingen är så allmänbildad som en lärare för studenter.



Du skriver en mycket underhållande, informativ och omväxlande blogg.



/Max

Kommentera här: