Sibiriska tigern 2012-03-14

Idag finns det omkring 400 tigrar på gränsen mellan Ryssland och Kina, fast de flesta finns på ryska sidan. I Kina finns det också ett tigerreservat med nästan 1000 tigrar. Det kallas  ”Heilongjiang Northeast Tiger Forest Park” och är ca 1,5 kvadratkm stort område i Harbin i nordvästra Kina.


Ibland utfordras dessa djur med levande föda men oftast får de styckat kött.



I sitt naturliga tillstånd konkurrerar tigern med vargen och tigern håller efter vargen så väl att vargar försvinner när det finns tillräckligt med tigrar. I dessa områden ökade vargantalet när tigern blev nästan utrotad på 20 - 30-talet. Folk hade inget minne av att det fanns vargar i detta område tidigare än på 30-talet. Idag är återigen vargar sällsynta i detta område.Tigrar äter vanligtvis inte vargar utan jagar iväg dem. Detta att tigrarna håller vargarna borta används som argumet för att folk ska tolerera tigern på sina områden. Tigern tar inte lika mycket boskapsdjur. Tigern äter främst kronhjort men ibland dödar den även svartbjörnar och brunbjörnar.Mellan 5 och 8 % av tigerns föda är svartbjörnar påsts det. Fast dessa byten är farliga. Det har hänt att även björnar dödat dessa tigrar men i de flesta fallen vinner tigern.

Den sibiriska tigern blir sällan en människoätare. Det är betydligt vanligare att den bengaliska tigern anfaller människor.

I Kina används det tigerben i medicinskt syfte. Detta förbjöds 1993 men det förekommer en illegal handel som fortfarande gör att tigrar jagas illegalt.

En sibirisk tiger i sin rätta miljö.





Kommentera här: