Jägare och vad jagar de? 2012-01-30

Det är allt fler kvinnor som blir jägare. Har en kollega, en svensklärare som är jägare.
Detta imponerade mycket på våra kinesiska lärarkontakter när de besökte oss, att en kvinnlig lärare även kunde var jägare .
Att så många svenskar deltar i älgjakten är lika unikt för Sverige som Vasaloppet. Sverige har världens tätaste älgstam. Fast för över 100 år sedan var älgen nästan utrotad i Sverige på grund av oreglerad jakt. Det var den svenska kungen Gusatv III som släppte jakten fri.
Fast i framtiden kommer kanske ännu fler att delta i vildsvinsjakten. Vildsvinen förökar sig krafigt i Sverige och runt om i Europa. I boken "Super Species - That Will Dominate Our World" varnas det för vildsvinens utbredning i framtiden.
Men om man tittar på diagrammet som är ”Dagens Bild” så leder Irland före Sverige när det gäller andelen av befolkningen som är jägare.
Vad jagar man på Irland? Rävjakt verkar vara vanligt.



Det finns även jakt på olika hjortdjur som kronhjort men det sker på licens. Ingenting som liknar den svenska jakten på älg. Jakt på fågler och smådjur bör vara det vanligaste.

http://eprints.lib.hokudai.ac.jp/dspace/bitstream/2115/24487/1/10(1)_P59-70.pdf
http://www.jaktojagare.se/han-ska-radda-jakten-i-eu

I dessa två referenser ges olika uppgifter om Europas jägare. Fast båda har samma uppgifter om Irland och Frankrikes jägarkår.

Ungefär 100 000 älgar sköts i Sverige under 2011. Detta kan du jämföra med cirkeldiagrammet nedan. Lite fler rådjur sköts men om vi går tillbaka till 1984 sköts 1,6 miljoner rådjur. Rådjuren har minskat på grund av fler rovdjur inklusive rävarna. De två sista snörika och kalla vintrarna har även påverkat rådjurspopulationen negativt. Det jag inte förstår är att dovviltet (dovhjorten) är störst. Jag får nog tala med mina grannar som är jägare om detta.


http://jaktstatistik.se/



Kommentera här: