Doha än en gång 2012-12-10

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka50/db12dec10.htm
 

En kommentar bland många "Qatar som värd för en klimatkonferens är ett dåligt skämt, men det gav tillfälle för världen att än en gång se arabvärldens oenighet, och en skärpning av vår västerländska syn på arabiska ledare." Qatar som är världens största utsläppare av CO2 per person gjorde heller inget åtagande när det gäller minskning av utsläppen. Nu består världens enegianvändning till 80 % av fossilt bränsle. I Sverige är det år 2010 ca 35 % , vissa år har det varit 32 % som 2009. Se gärna tabellen från världsbanken. http://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.COMM.FO.ZS

 

Jämför vi med Finland, Danmark och Norge är det: 49, 80 och 60 % respektive.

 
Inget annat utvecklat land ligger så lågt som Sverige. På 70-talet stod oljan för 75 % av vår totala energitillförsel. Inget annat land har gjort något liknande när det gäller att minska sin andel fossil energi. Våra miljöorganisationer borde vara stolta över Sverige för detta men det är de inte. De bara klagar och klagar.
 
När man ser på hur många länder som är storförbrukare av fossil energi förstår man problemet med att minska CO2-utsläppen. USA, China och Indien är till 84, 87 och 73 % beroende av fossil energi. Snabbaste sättet att få mer utsläppen av CO2 skulle vara att i stor skala gå över till naturgas. Naturgas avger ungefär hälften så mycket CO2 jämfört med stenkol.
 

Det är tur för oss att CO2 inte är så betydelsefull som växthusgas. Vattenånga är den viktigaste växthusgasen men när det blir varmare bidrar vatten till att kyla jorden. Om vi tänker på våra regnskogar så är dessa bara en biprodukt av ett stort energiflöde uppåt i atmosfären. Luft som värms upp stiger uppåt. Det vet varje elev och ju mer uppvärmning desto mer transport uppåt av energi i form av varm luft och vattenånga.

Lika mycket energi som kommer från solen måste lämna jorden som värmestrålning eller genom värmerörelser, konvektion. Det är konvektionen som får varmluftsballongen att lyfta, den får varma luftpaket att stiga uppåt och avge regn, konvektionen är urspunget till alla jordens vindsystem. Alla har ju lärt sig i skolan att varm luft har större volym än kall luft och att varm luft stiger uppåt. Varje vattendroppe som avdunstar tar med sig energi i form av värme upp i atmosfären. En liter vatten blir till ca 1400 liter ånga. Med uppvärmning av jorden ökar denna kylande process.
 

Om världsbankens rapport som våra tidningar hänvisade till skriver meteorolog Tage Andersson på Newsmill så här "Världsbankens rapport Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must be Avoided  är en vilseledande konsekvensutredning om vad som KAN tänkas hända OM ett ganska osannolikt framtidsscenario inträffar. Trots påtagliga brister har den utan vidare accepterats av media, som dessutom tycks betrakta den som en säker prognos och sensationshungrigt sprider klimatångest. http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/30/medierna-missuppfattar-v-rldsbankens-klimatrapport  Läs gärna hela artikeln!

 

Det har varit mycket propaganda om uppvärmning se exempelvis Naturvårdsverkets reklamfilm från 2003.

http://www.youtube.com/watch?v=FA0qzhJWHyw

 

Med andra annonser sa Naturvårdsverket så här "Om julklappspulkan fortfarande är oanvänd? Tyvärr vänj dig!" De vill nog helst glömma sina reklamkampanjer nu. Vi har haft en uppvärmning det är klart. Hur har den då visat sig. Frostnätterna som vi vanligtvis hade i början av juni månad tycks för tillfället ha försvunnit i den södra delen av Sverige. Frostnätterna kommer senare på hösten. Vi har fått en längre växtsäsong. Juli månad är ca 2 grader kallare i genomsnitt under de senaste 30 åren jämfört med juli månad på 30, 40 och 50-talen. Men ingen katastrofal uppvärming.

 

 
 
 
 
 

Kommentera här: