Sveriges julitemperatur 2012-08-28

Medeltemperaturen i juli månad. Vissa kustområden har upp till 16 grader. Annars är det 15 grader som dominerar i södra Sverige och fläckvis längs Norrlandskusten. Och det var alltså något varmare i år trots den dåliga sommaren. Ok vi har haft dåliga somrar tidigare. Men om jag och mina grannar tittar på äpplena i trädgården så ser vi en dålig fruktutveckling. Nu trillar massor med outvecklade små äpplen. Denna vecka ska bli blandad men bättre igen tii helgen på västkusten, få se om det kan göra något åt frukten. Plommonen har klarat sig bättre. Kartan nedan visar medlet de senaste 30 åren.
 
 

Men hur det förr i tiden? Var det bättre med varmare väder i Juli månad?

 

Vi vänder oss till SMHI igen. Titta noggrannt på kartan. I stora delar av södra Sverige var medeltemperaturen minst 17 grader. Allså ca 2 gradet varmare i medeltal. Även på fläckar uppåt Norrlandskusten var det 17 grader.
 
 
Det har alltså blivit något kyligare i Sverige under juli månad på senare år. Jämför vi med denna period som innefattar 30, 40 och 50-talet kan vi verkligen tala om årets sommar som en dålig sommar även om den var något bättre än andra dåliga somrar. Nu hoppas vi på en fin höst som det var 2005. Torrt varmt och soligt. Det vore kanon efter denna sommar. Man kan se att bönderna minns förra årets blöta höst. Så snabbt som det går är de ute med skördetröskan för att bärga årets gröda. Men på andra ställen har det varit varmare i sommar. Vi återkommer till det i morgon.
 
 
 

Kommentera här: