Innehållet i viner 2011-09-29

Bäst att säga det nedsamma, en flaska vin innehåller druvjuice blandat med ”svamppiss”. Det låter väl trevligt! Nu vet du vad den exklusiva drycken innehåller.

Hur då?

Alkoholen som jag kallar för ”svamppiss” avges från jästsvamparna. I en glasdamejeanne med vattenlås häller du i vatten, socker, fruktdelar och jästsvamp.



Jästsvamparna är levande organismer som äter och avger avfall. När du äter exempelvis socker som bryts ned, andas du ut koldioxid och du kissar ut vatten. Det gör också jästsvampen. Men när syret i damejeanen tar slut tack vara vattenlåset (där du ser koldioxiden bubbla upp) kan jästsvampen till skillnad mot dig leva vidare. Jästsvampens nedbrytning blir då mindre effektiv och istället för att avge/pissa vatten ”pissar” jästsvampen ut alkohol. Det är därför man kan säga att alkohol är "svamppiss".
Det är giftigt dessutom. När alkoholhalten stiger över 10 % börjar det bli lite jobbigt för jästsvampen. Den har då smutsat ned sin miljö så mycket att den börjar dö av sitt eget "piss". En bra illustration på hur det skulle gå om vi människor smutsar ner vår miljö ännu mer.
Det är jästsvampens olika avfallsprodukter som ger vinet dess unika smak. Du kan till exempel göra ungerst Tokayervin på vindruvor eller äpplen. Så nu vet du också vad vinprovare smakar och bygger sin bedömning på. Nedan ser du en mikroskopibild av jästsvampar.



Själv föredrar jag att äta vindruvorna som de är utan att göra vin på dem.

I Europa produceras det ett överskott av vin. Eftersom vi inte kan dricka upp allt tas etanolen tillvara och det blir E85 av det. Lika bra det. Alkohol är giftigt för jästsvampen men även för dig. Dödsdosen för en normalstor människa ca 70 kg ligger på 300 gram. Det är så mycket som det finns i en 75:a brännvin. Skål!
I morgon återkommer vi till dessa underbara vindruvor.


Kommentera här: