Det uppiggande kaffet 2011-09-28

Det finns ca 120 Coffeaarter och så sent som för ett par år sedan upptäcktes ett tiotal nya Coffeaarter på Madagaskar och i Kamerun. Tre arter odlas i större omfattning och en del andra odlas lokalt. Uganda är det största odlarlandet i Afrika.

Koffeinet finns både i bönorna och bladen och det är dödligt giftigt för vissa insektsarter. Alltså kan man säga att det är ett insektsgift som vi häller i oss. Det förstärker bland annat adrenalinets verkan. Fast kaffebönan innehåller också kaffeol en lättflyktig olja som är viktig för aromen. Denna lättflyktiga olja försvinner när kaffe får stå på värmning allför länge vilket händer på vissa matställen.

Det blir många bönor på en buske.

Hur upptäcktes kaffet?

”En av de mest kända legenderna tar oss ca 1700 år tillbaka i tiden till Etiopien och den arabiske getherden Kaldi. Kaldi upptäckte en dag att hans getter uppförde sig underligt efter att ha ätit några röda bär från en viss buske. Till och med de äldsta getterna hoppade plötsligt runt som ystra ungdjur. Kaldi berättade om sina iakttagelser för en munk, som berättade för abbén, som bestämde sig för att pröva de magiska bären. Han hällde kokande vatten över dem och drack blandningen. Till sin överraskning upptäckte han att han kunde hålla sig vaken i timmar, något som ofta hade varit svårt för honom – speciellt under klostrets mycket långa aftonböner. Snart blev klostret känt som ”Det vakna klostret”.” Fast denna välkända historia är säkert en efterkonstruktion. Den finns i ett antal varianter. Det första riktiga beviset för kaffedrickande kommer från Jemen på 1500-talet.

Det första kaffet kom till Sverige 1685. I början av 1700-talet hade Stockholm ett femtiotal kaffehus. Vid 1756 års riksdag infördes förbud mot kaffedrickande och blev någon ertappad med kaffedrickande blev det böter. Det var bondeståndet som genomdrev förbudet, som hämnd mot att tillverkningen av brännvin i hemmen hade förbjudits. Men 1769 hävdes förbudet och ersattes med tullar. Nya kaffeförbud gällde 1794-1796, 1799-1802 och 1817-1823. Sen gick inte kaffet att hejda längre. Fast det finns fortfarande vissa grupper som avråder från att dricka kaffe.

På bilden nedan ser du kaffeodling i Columbia tillsammans med odling av bananer.


Världens kaffeodlingsdistrikt.



Kommentera här: