Älgarna i vår skog 2011-10-17

Sverige har världen tätaste älgstam med mellan 300 000 och 400 000 djur. Jag skulle nog även kunna säga att vi har världens tätaste ”stam” av älgjägare. Inte i något land i världen finns det en liknande företeelse att så många jägare går ut i skogen under samma tid på hösten för att jaga älg, ca 250 000 st.

Målsättningen är att skjuta närmare 100 000 älgar. Ca 50 % kalvar och resten vuxna djur. Älgen är det största hjortdjuret i Europa och älgarna varierar mycket till utseende enligt Torsten Blomqvist, en älgkännare, ”Ingen älg är den andre lik; det finns korta, långa, tjocka, magra, bruna, grå och vita. Det finns älgar med och utan horn. Det finns de som har långt hakskägg, det finns de med stora ögonbryn osv.

 

Älgarna fäller sina horn varje år och för varje år blir de större om det finns riklig tillgång på föda. Hur stora hornen blir beror på ärvda anlag och mineralhalten i betet. Hornen är som kraftigast då tjuren är 6-10 år gammal, därefter minskar de, och då kallas de returhorn. I Norrland finns de största älgarna. Sorsele leder statistiken med det älghorn som har flest taggar i Europa, Kraddselehornet. Det har hela 42 st taggar! Allra störst är dock Alaskaälgarna.

Skjuter jägarna av för många stora älgar med stora kronor så kan de påverka att resterande älgar inte har så stora kronor med tanke på att arvanlagen är viktiga. Älghornen är ju en trofé för jägarna. Däremot är det inte nödvändigt att det finns varg i områderna, som somliga har hävdat, för att det ska bli stora älgar med stora horn.

Trots all jakt tycks det finnas en hel del stora älgar i våra marker. I tidningarna kan vi läsa om både tonåringar och pensionärer som fällt 20-taggare. Se pensionärsbilden nedan.



Att se levande älgar är en ståtlig syn och vi vet alla hur imponerade exempelvis tyskarna är av älgar. Själv är jag inte en jägare men jag har jagat älgar med en skördetröska istället. Ibland är älgarna inte så rädda för oss.



En gång i tiden fanns det inte så många älgar i Sverige. Då 1900-talet började fanns det ca 2000 älgar i hela landet. Men genom att reglera jakten har älgarna ökat och det moderna skogsbruket med kalhyggen har erbjudit mycket mat. Som mest fanns det mellan 500 000 och 800 000 älgar i Sverige på 80-talet (uppgifterna varierar).

 

 

 

Kommentera här: