Mannen med stort M 2011-12-16

När det var svält och elände i Sahelområdet i slutet av 70-talet och början av 80-talet vägrade han som ung grabb att ge sig av från sina förfäders mark. Han hade fått lära sig en del om jordbruk från andra och med egna ideér återskapade han ett skogsområde på 50 ha på egen hand. Först la han långa rader med mindre stenar. När de fåtaliga regnen kom bromsades vattenflödet upp och mer vatten sipprade ned i marken. Sedan grävde han hålor i marken som han fyllde med gödsel och annat organiskt avfall. Detta lockade termiterna som började att bryta ned det organiska materialet och med sina gångar luckrade de också upp jorden så det blev luftigare kring dessa hål. Detta med att gräva tusentals små hål, fylla dem med dynga och vänta på att termiterna skulle luckra upp jorden var hans stora innovation. När regnen kom rann extra mycket vatten ned i dessa hål. Då passade han på att plantera träd i dessa hål. De växte bra i denna luckrare och fuktigare jord med extra mineralämnen. Det blev så småningom den största skogen på hundratals kilometers håll. Men i Bukina Faso äger man inte sitt land på samma sätt som i grannlandet Niger där det också blivit mycket grönare genom att bönderna har sparat på varenda trädplanta och skyddat dessa så att träden i form av glesa skogar kommit tillbaka och bland träden kan de odla sina grödor vilka får skugga av träden. När bönderna äger sin egen mark sköter de den bättre och de vågar också investera i den.

Men vad hände med Yacouba Sawadogos skog. Som du förstår var det många som kastade giriga blickar på denna och de styrande i den närliggande staden Ouahigouya med 64 000 invånare kom en dag ut till honom och la beslag på denna skog. Ja han fick behålla en liten bit själv men resten delades upp i småbitar för att säljas til högstbjudande. Det var omöjligt för honom att köpa resten av skogen fast han har försökt att samla in pengar för han vill gärna ha tillbaka sin skog.

Sensmoral, det är viktigt med självägande bönder så när de  investerar i sin mark, både med arbete och pengar så ska de kunna få lön för sin möda. Nu behöver denne man verkligen sin skog. Han har även varit flitig på annant sätt. Med sina tre hustrur har han 31 barn.



Chris Reij of VU University Amsterdam who has followed Yacouba's work over the past 25 years had this to say of his achievements:
Yacouba single-handedly has had more impact on…conservation than all the national and international researchers put together..In this region tens of thousands of hectares of land that was completely unproductive has been made productive again thanks to the techniques of Yacouba.” Läs mer om detta: 

http://ngm.nationalgeographic.com/2008/09/soil/mann-text/6






Kommentera här: