Den inhemska kulturen 2015-10-19

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka43/db15okt19.htm
 

Kritiken var tydligtvis stark mot Ingrid Lomfors och Fredrik Virtanen tar upp det i en debattartikel i Aftonbladet där han öser ut sitt hat mot de som uttryckte sitt ogillande om Ingrid Lomfors påstående. Kallar en moderat politiker för nättroll. Se http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article21599386.ab

 

Ingrid Lomfors skriver på sin blogg. "Igår samlades många av Sveriges beslutsfattare till ett möte om flyktingkrisen. En angelägen fråga där vi alla har ett ansvar och kan bidra på olika sätt. Jag blev ombedd att ge ett historiskt perspektiv på invandringen till Sverige. Till min hjälp användes ett bildspel. I det har en formulering rycks ur sitt sammanhang och därför kommit att skapa en del rabalder, inte minst på sociala medier. Jag förstår det, och jag beklagar det.

 

Det jag sa var detta: ”Föreställningen om att det skulle finnas en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider, den bygger inte på fakta. Vi har alltid stått under influenser utifrån.”

 

Med andra ord. All kultur är dynamisk. Vi ger och tar. Självklart finns det en svensk kultur. Jag skriver just nu på det språk som är svenska och en del av denna kultur. En kultur som jag värdesätter och uppskattar högt, den är en del av mig och jag av den."

 

Uttalandet ”Föreställningen om att det skulle finnas en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider, den bygger inte på fakta. Vi har alltid stått under influenser utifrån.” bör man granska.

 

Ingen människa har denna föreställning, inget annat folk, civiliserat folk på jorden har en sådan kultur, en enhetlig kultur sedan urminnes tider. Möjligtvis om Ingrid Lomfors skulle hitta en stenålderskultur någonstans som inte har kommit i kontakt med civilisationen skulle det kunna finnas en enhetlig kultur som funnits sedan urminnes tider. Vidare skriver hon "Vi har alltid stått under influenser utifrån". Vad betyder detta? Ä r alla svenskar papegojor? Har de alltid och i alla tider varit papegojor. Nää så är det inte.

 

Svenska influenser både i fråga om biologi/botanik och kemi har erövrat världen som jag påpekat tidigare. Det borde Ingrid Lomfors känna till. Ta även Ikea som ett exempel. Över  hela världen kan man köpa Äpplarö/Hällö utomhusstol, en Kallax bohylla, en liten Striberg lampa, en Tjusig hängare, en Borrby laterna, en Tyssedal garderob osv. Folk över hela världen få lära sig småorter i Sverige. Överhuvudtaget systemet med de platta paketen har blivit en succé. Många har försökt kopiera Ikeas framgångskoncept från Älmhult med mindre eller större framgång. När man åker i Kina eller USA är det svårt att inte se de gula och blå Ikeavaruhusen. Visst påverkar svenska ideér.

 

 
 

På en engelsk sida om Scandinavian Design (Sverige, Danmark och Finland) sägs det ”


‘A Study of present-day Scandinavian design’ wrote Beer (1975), ‘is a basic lesson in sound design principles and dependable artistic taste. It has worldwide appeal, the ability to blend harmoniously with other periods and styles, and suitability for today’s living. Its essence is the insistence that useful articles should be, not just sturdily constructed, but also beautifully formed.’

 

‘Traditionally, Scandinavian design has been associated with simple, uncomplicated designs, functionality and democratic approach. These are the characteristics that must be reassessed in the light of recent research on modernism. In any case, Scandinavian design provides us with a paradigm in order to understand the making of the modern world, and we see that it still has meaning for people the world over. The concept has been a substantial theme for scholarly debates, enlightening exhibitions and marking agendas for the last fifty years.’ (Halén 2005)

https://www.behance.net/gallery/13517575/Scandinavian-Design-Myth-or-Reality


Ingrid Lomfors uttalande är att slå in öppna dörrar. Ett fullkomligt meningslöst uttalande. Det är tillämpligt på alla kulturer. Det är tillämpligt på den arabiska och judiska kulturen. Ingen enhetlig kultur sedan urminnes tider finns hos dessa grupper.

 

Hon har även uttryckt sig tvivelaktigt tidigare se http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2015/05/25/lomfors-gor-en-romson/

 

Den arabiska kulturen som kom från Mecka och Medina hade inte mycket att erbjuda. Underdånigheten under denna religion påtvingades folk på 600-talet och framåt  och likriktade världen men araberna kom att beundra både bysantinsk ( se http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka37/db13sep10.htm   http://rutgerstaaf.blogg.se/2013/september/umayaderna-alskar-bysantinsk-konst-2013-09-10.html ) och persisk kultur (se http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka37/db13sep12.htm   http://rutgerstaaf.blogg.se/2013/september/perser-i-bagdad-2013-09-12.html)  mycket (Ex arkitektur och administration)

 

Vid ett besök i Israel för ett antal år sedan fick jag höra att ”där två judar finns tillsammans finns det tre olika uppfattningar”. Det var väldigt stor skillnad mellan de sekulariserade judarna i Tel Aviv och de ortodoxa judarna i Jerusalem. Det var som två världar. Det har alltid varit en stor splittring bland riktningar, det kan man läsa om i Bibeln. Som tur är slipper vi de ultraortodoxa judarna i vårt land. Svensk kultur har inte utvecklat något sådant, skulle inte fungera hos oss. Kvinnor som får stå baktill i bussarna. Se videon med en kvinna som protesterar mot detta https://www.youtube.com/watch?v=k37d6fiQG8s  och http://www.haaretz.com/israel-news/1.538978 . Gubbarna tycksa vara galna i sin syn på kvinnor. Detta slipper vi i den svenska kulturen.

 

 
En sista fråga: Vad är det verkliga motivet bakom denna förminskning, nedskrivning av den svenska kulturen som vi emellanåt ser i de svenska medierna? Det är nog inte bara okunnighet.
 
 
 

Kommentera här: