Antarktis 2013-08-28

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka35/db13aug28.htm
 

År 2012 kom man fram till att kejsarpingvinerna är ca dubbelt så många som man tidigare beräknat. Se http://rutgerstaaf.blogg.se/2012/june/

 

Hur är det då med Antarktisisen? Minskar den? Nej troligtvis mer havsis än för hundra år sedan. Just nu är det rekord på havsis, se diagrammet.

 

 

Många forkare som studerat Antarktis säger att det är så kallt att is smälter inte på själva inlandsisen som på Grönland. Isen minskar endast genom att isberg kalvar, flyter ut i havet och smälter. Har tidigare skrivit om forskningsrapporter gällande Antarktis vilka visar att med ett varmare klimat bör det bli mer nederbörd och mer is på Antarktis. Så mycket mer is att Antarktis delvis kan balansera avsmältningen som man förutser på Grönland. Enligt en forskningsrapport från ISSI som jag läste tidigare i år kommer Antarktis med dess större isar att bidra till att havsytehöjningen fram till 2300 endast blir ca 60 cm.

 

Temperaturutvecklingen i Arktis jämfört med Antarktis, se diagrammet.
Hoppas du ser skillnaden. Diagrammet kommer från en norsk forskare.

 

 

Om det snöar mer och samtidigt inte blir varmare så bör isen växa.

 

Idag ska jag sätta mig ner i skolan och sätta samman ett mateial om klimatet till mina elever. Det går inte att använda vad läroboken säger för den är alltför alarmistisk och skrämmer eleverna. Det blir mer en kurs i dåligt samvete och skuldbeläggande om jag använder läroboken.