1492 ett ödesår för Amerika 2011-09-01

1492 kom Christofer Columbus till Bahamas. Han gjorde sammanlagt fyra resor till Amerika. På tredje resan fick han kontakt med Sydamerikas fastland och på fjärde och sista resan kom han fram till Mellanamerika. Andra följde i hans fospår.

 

Hur var förhållanderna i Amerika innan Columbus? Det har skrivits mycket om det men bilden av indianerna har reviderats undan för undan.  Charles Mann med boken ”1491 New revelations ot the Americas before Colunbus” sammanfattar den senaste forskningen.

Jag rekommenderar Prof Lars Lönnroths recension av boken.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/indianer-langt-ifran-vildar-i-fjaderskrud_4139377.svd

Hans skriver bla ” I det solstekta ökenlandskap som breder ut sig över nordvästra New Mexico ligger Chaco Canyon, en uttorkad dalgång där det i dag ärsvårt att föreställa sig att människor någonsin kunnat leva. Inte desto mindre reser sig här ruiner av ett samhälle med imposanta tegelbyggnader i flera våningsplan, rester av en forntida högkultur som var baserad på jordbruk och blomstrade flera århundraden före Columbus ankomst till Amerika. Att besöka detta övergivna ruinlandskap–som jag nyligen gjort under en bilresa genom sydvästra USA–är en fascinerande upplevelse som kullkastade allt vad jag som barn lärt mig om Nordamerikas indianer.

Först på senare tid har forskarnas bild av indiankulturen före Columbus radikalt ändrats, delvis genom omfattande arkeologiska utgrävningar men också tack vare nya naturvetenskapliga undersökningsmetoder och inte minst genom dechiffreringen av Mayafolkets bildskrift och andra indianska skriftsystem. Det mesta av nyheterna och den aktuella forskningsdiskussionen sammanfattas i vetenskapsjournalisten Charles C Manns populärt skrivna och i USA mycket uppmärksammade bästsäljare 1491: New Revelations of the Americas Before Columbus (541 sidor som paperback i Vintage Books; som hardback ursprungligen publicerad av Alfred A Knopf).

Indiankulturerna var mer högstående än vad vi tidigare trott.

En av de mest facinerande sakerna för mig är odlingarna i Amazonas. Han visar att man ser spår av stora bosättningar i regnskogarna. Arkeologer från Gbg är även där och gräver ut. Regnskogsjorden är för det mesta exempel på en urlakad jordart men tack vara indianernas uppfinningsrikedom fick de regnskogsjorden att bli bördig. Man blandade upp jorden med träkol och krukskärvor och än i dag är dessa stora områden med denna svarta jord mycket mer bördiga än omgivande mark.

Läste även i ett av de senaste numren av New Scientist att samma teknik också använts i Afrikas regnskogar. http://www.newscientist.com/article/mg21028151.800-dark-earth-how-humans-enriched-the-rainforests.html

Dags att avliva myten om Amazons som den stora orörda regnskogen.

http://www.bokus.com/bok/9781400032051/1491-new-revelations-of-the-americas-before-columbus/