Sexuellt urval 2014-05-01

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka18/db14maj01.htm
 

Galapagosfinkarna är ett bra exempel på anpassning till miljön, sökandet efter något ätbart ledde till en specialisering och denna specialisering möjliggjordes ännu mer av näbbarnas förändring. Detta kallar vi naturligt urval. Darwin funderade också mycket på vissa fåglars vackra fjädrar och han kom fram till detta med sexuellt urval som kompletterade det naturliga urvalet.

 

På sin hemsida skriver de ”Honans val av hanne är en form av sexuellt urval. Charles Darwins "andra stora idé”, efter det naturliga urvalet. Under flera år brottades Darwin med denna idé för att förstå hur dessa braskande och iögonfallande drag som paradisfåglarnas plymer eller påfågelns uppvisning med sina stjärtfjädrar skulle kunna förbättra överlevnaden hos en individ. Så småningom blev han så frustrerad att han skrev till en vän, "Synen av en fjäder i en påfågelstjärt, när jag tittar på det, gör mig sjuk!" Men till slut kom han på den eleganta lösningen, sexuellt urval: egenskaper som förbättrar en individs parningsframgång kan selekteras fram genom honornas val på samma sätt som egenskaper som förbättrar överlevnaden selekteras fram genom det naturliga urvalet. Sexuell selektion genom honornas val erbjöd en lösning på den annars förbryllande utvecklingen av skönheten i naturen.”

 

Är det inte så att även kvinnor vill att deras karlar ska se stiliga ut. De vill att även karlarna ska köpa nya fina kläder och de köper ofta kläder till sina män. De slutar aldrig med påpekanden om utseendet. De måste ligga i generna.

 

Vad som är attraktivt för honorna är också en viktig drivkraft i evolutionen av skönhet i naturen. Dessa honor använder tidvis 5-6 timmar om dagen för att kolla in vilka hannar som är snyggast. Resultatet är att en handfull hannar får para sig med honorna och deras gener blir dominerande och beteendet förstärks ännu mer i kommande generationer.

Mer att läsa om detta http://www.birdsofparadiseproject.org/content.php?page=112

 

Ännu en häpnadsväckande paradisfågel.

 

 
 
Ursprunget till alla paradisfåglarna var en kråkliknande fågel som denna på bilden under. Den etablerade sig först på ön där det fanns tomma nischer. Lite som Galapagos finkar som Darwin studerade fast mycket intressantare.
 
 
 

Tänk vad fantastiskt att honornas urval kunde förändra denna inte speciellt vackra kråkfågel till att bli en rad av de mest utsökta hanfåglar som finns i vår värld. Och det är inte bara till utseendet, fåglarna blev även dansexperter.

 

Se dansen hos dessa fåglar http://www.birdsofparadiseproject.org/content.php?page=88 http://www.birdsofparadiseproject.org/content.php?page=90

 

När man ser den andra filmen ser vi också en del honor och frågan uppstår, gömde de av att göra sig själva vackra? Det gäller inte de flesta av våra kvinnor. De lägger mycket tid på fina kläder och sitt utseende.

 

De finns dock en sak till som bidragit till denna utveckling. Knappast inga predatorer som lever på dessa paradisfåglar. Det sexuella urvalet har kunnat verka fritt utan att behöva begränsas av rädslan för predatorer och rädslan för att bli uppäten. http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes/birds-of-the-gods/bird-of-paradise-facts/6236/

 

Största hotet under historien har varit människans jakt efter vackra fjädrar. Männen på Nya Guinea har hämtat inspiration från paradisfåglarna.