Mayakalendern 2012-12-19

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka51/db12dec19.htm
 

Den hittills äldsta versionen av mayaindianernas kalender hittades djupt inne i Guatemalas regnskogar redan 2010, nära den gamla Maya-staden Xultun. Nu har experter lyckats tyda hieroglyferna, målade i rött och svart, i kalendern. I motsats till den populära myten är kalendern inte en nedräkning till jordens undergång i december 2012, enligt forskarna.

 

Denna Mayakalender kommer att hålla i miljarder och biljoner år, säger arkeologen David Stuart vid University of Texas, skriver CSMonitor.

 

"Ungefär som en whiteboard"

Kalendern är komplicerat uppbyggd, med staplar och prickar som representerar siffror. Den hittades i samband med utgrävningar i Xultun, och tros ha använts i att göra en tidsplan kring väggmålningar i Maya-staden, rapporterar Los Angeles Times.

 

Det är ungefär som att ha en whiteboard på kontoret, där du skriver ner formler som du vill komma ihåg, säger David Stuart.

 

Mayaindianerna brukade ange sin tid i cykler, uppdelade på 400 år vardera, så kallade baktuns. Det är dessa baktuns som gett upphov till ryktet om jordens undergång 21 december 2012, då den trettonde baktunen tar slut. Men enligt Stuart är detta en missuppfattning, som länge avvisats av forskarna.

 

Det har funnits många undergångscenarior under under årens lopp, men jorden står kvar som vanligt.

 

Ja, det låter som vi även nu lugnt kan se fram emot att fira jul som vanligt.