Stjärnor i Vintergatan 2015-10-20

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka43/db15okt20.htm
 

Av stjärnorna i Vintergatan är ca 95 % mindre än solen och avger för lite energi och av dessa är ca 80 % direkt olämpliga för de har ibland kraftiga energiutbrott som skulle döda allt liv på en planet

.

I centrum av vintergatan är det för mycket farlig strålning som dödar, strålning som röntgen, UV och en del gammastrålning. Detta på grund av att stjärnorna ligger för tätt och att det även är för mycket supernovor. I centrum av vintergatan är således för mycket aktivitet när det gäller strålning för att liv ska kunna finnas där.

 

 

Solen befinner sig halvvägs ut från centrum och idag befinner sig solen i en extra lugn omgivning. Bara lite interstellär materia, inte så mycket farlig strålning. Det finns ca 500 miljoner stjärnor som ligger utanför vintergatans centrum. Av dess är ca 5 % av samma kategori som vår sol, det gör ca 25 miljoner stjärnor. Av dessa är ca 60 % direkt olämpliga för de är dubbel- eller trippelstjärnor. Planeter i sådana system får knepiga banor.

 

 

Kvar blir ca 10 miljoner stjärnor. Vårt solsystem är rikt på olika grundämnen. De flesta stjärnorna har bara ca 10 % av vår grundämnesmängd. Grannstjärnorna till solen har ca 2/3 av solens grundämnesmängd.

 

För att livet ska kunna finnas behövs det en stabil stjärna med många olika slags grundämnen och en stabil omgivning.

 

Det kan du läsa om i boken ”Rare Earth – Why complex life is uncommon in the Universe” skriven av en geologiprofessor och en astronomiprofessor. En mycket intressant bok som jag rekommenderar.

 

 

 

 
 
 

 

Kommentera här: