Om Göteborgs utveckling 2015-11-04

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka45/db15nov04.htm
 

Nej svarade flera stycken och jag är böjd att hålla med dem. Att bygga en ny stad av Stockholms storlek på tjugo år är inte möjligt med svensk ekonomi. Jag frågade om de uppfattade filmens dolda budskap men det uppfattade de inte. I filmen påtalas de influenser som Göteborg som hamnstad fått från annat håll. Alla hamnstäder fick detta förr i tiden. Vatten var den bästa förbindelseleden. Eleverna får veta i filmen att det var holländarna som byggde staden praktiskt sett, britterna lade grunden för industrin och sydeuropéerna fick produktionen att ta fart. Efter filmen frågade jag ”gjorde inte svenskarna något”. De tittade lite undrande på mig Sedan berättade jag om Oscar Kjellberg och Esab vilket jag skrev om igår. Jag berättade även om SKF och det fungerande kullagret som Sven Wingqvist uppfann.

 

Läs vidare om SKF:s historia http://www.skf.com/se/our-company/skf-historia/index.html

 

Aktiebolaget Svenska Kullagerfabriken grundas den 16 februari 1907. Sven Wingquist, uppfinnaren av det dubbelradiga sfäriska kullagret, var en av grundarna och dess första verkställande direktör. Nu är det ett världsledande företag med huvudkontor i Göteborg. Helt startat och drivet av svenskar.

 

På kartan ser du de länder da SKF har verksamhet i.

 

 

 

 

Korta fakta: Omsättning 2009: 56 200 miljoner SEK Anställda: 41 000

 

De säger i videon att sydeuropéerna fick fart på produktionen. Skämtar de eller? Vilka sydeuropéer?

Efter kriget kom ett antal italienare till Sverige. Sverige var förskonat från kriget, mycket varor behövde produceras, Sveriges fabriker gick bra och kunde erbjuda folk från andra länder arbete. Att Sverige kunde erbjuda folk från andra länder byggde på framgångar för de svenska uppfinnarna och entreprenörerna. Utan dessa framgångsrika uppfinnare och entreprenörer hade inte Sverige kunnat erbjuda arbete åt människor från andra länder. Uppfinningar är all utvecklings moder.

 

Jag berättade också för mina elever om att entreprenörer från SKF startade Volvo. Volvo personvagnar är nu i kinesiskt ägo medans Volvo lastvagnar är världens näst största lastbilstillverkare efter Mercedes.

 

Volvo och Scania ville tidigare gå samman men det stoppade EU. EU var rädda för att Sverige med världens bästa motor från Scania och världens bästa drivlina från Volvo skulle bygga lastbilar som skulle konkurrera ut all världens lastbilsmärken. Svenska företagare fick inte längre bestämma själva. Här ser vi en nackdel med EU, ingen fri marknad för alla. Efter ett antal år fick VW-koncernen köpa Scania utan protester från EU.

 

Nu tillbaka till filmen och dess dolda försåtliga budskap. Genom att nonchalera svenskarnas insatser för att skapa Göteborg vill man få människor att tro att vi inte kan klara oss utan dagens invandring. Att denna invandring från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan är en bra hjälp för Sverige. När holländarna och britterna kom hit kom de från länder med kunskaper och erfarenheter som behövdes. Dagens immigranter kommer inte från sådana länder. De behöver läras upp istället.Till slut har våra politiker erkänt att det är en jättestor kostnad med dagens immigration, för alla är inte flyktingar från krigets fasor, endast en mindre del, kanske 30 %. Detta erkännande har kommit efter att politiker och media har lämnat vilseledande information till väljarna under flera decennier. De har framställt saken som att vi i Sverige inte klarar oss utan denna invandring. Det är klart att vi ska hjälpa människor som flyr för sina liv, från krigets elände, jag skulle själv fly från sådant. Men ensamkommande unga män från exempelvis Afghanistan som accepteras som ensamkommande barn med stora kostnader har för sina lärare visat upp bilder på hur de bodde i Afghanistan och där deras familjer bor kvar. Flotta villor med swimmingpool och där man hade flera tjänare i huset. Det flydde inte från kriget.

 

 

 

Kommentera här: