Den svenska svetssuccen 2015-11-03

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2015/vecka45/db15nov03.htm
Följande är saxat från ett par olika källor. 

Efter många försök lyckades Oscar Kjellberg utveckla belagda elektroder som doppades i en blandning av järnpulver och andra kemiska ämnen. Det var en ny elektrodtyp som han tog patent på 1904. Samma år grundade Kjellberg och några investerare Elektriska Svetsningsaktiebolgaet (ESAB). Då började Kjellberg att även utveckla elektriska svetsmaskiner.


Värmlänningen Oscar Kjellberg revolutionerade tillverkningen inom såväl varvsindustrin som anläggningsindustrin och verkstadsindustrin. Under några decennier i början förra seklet ersattes miljontals stålnitar med svetsfogar från Oscars belagda elektroder.


http://www.nyteknik.se/nyheter/basindustri/article3498271.ece


Många försökte sig på att svetsa ihop plåtar under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men dåtidens svetsmetoder kunde dock inte konkurrera med nitningen; skarvarna blev alldeles för spröda och poriga av luftens syre. Antingen sprack fogarna eller så läckte ångan ut genom håligheterna. Och det gick absolut inte att svetsa underifrån eftersom det smälta fogmaterialet föll ned av gravitationen. Att reparera läckande ångmaskiner med elsvetsning var vid den tiden helt uteslutet. Och metoden hade dåligt rykte i skeppsbranschen.

- Elektrisk svetsning var ett totalt fiasko, skriver Oscar Kjellberg i sina memoarer men Oscar löste problemet på ett elegant sätt och så förändrades all produktion av järnvaror i hela världen. Idag är alla världens fartyg helsvetsade med Oscar Kjellbergs metod.

 

Och allt började började 1904 när Oscar Kjellberg, som svetspionjär, lämnade in sin handskrivna patentansökan för den belagda elektroden. Kjellbergs uppfinning betydde mer än introduktionen av en unik, ny produkt; den utgjorde startskottet för den moderna eran inom svetsning.

 

På 1920-talet började Esab tillverka alltmer avancerade svetsaggregat med transformatorer, generatorer och omformare. Till en början var det tänkt att Asea skulle tillverka utrustningen åt Esab, men förhandlingarna gick i stå och företaget startade egen tillverkning i Tyskland.

 

Esab ett världsledande företag

 

I september 2014 högtidlighålls 110-årsjubiléet för ESABs svets- och skärprodukter. Som världsledande inom svets- och skärteknik, med det bredaste, mest kompletta sortimentet av produkter och lösningar för industrin, når ESABs verksamhet ut till nästan alla länder i världen med sina mer än 8700 anställda och tillverkningsanläggningar på fyra kontinenter.


 

 Under åren har ESAB "fört ut svetsningen i världen" med banbrytande innovationer. Som pionjärarbeten inom industrin kan nämnas utvecklingen av processerna för TIG och gasmetallbågsvetsning (MIG/MAG) och uppfinningen av den första friktionssvetsmaskinen. Innovationerna fortsatte under hela andra halvan av 1900-talet och det nya millenniet har helt nyligen satt nya standarder inom snabb pulverbågsvetsning (SAW) med nästa generations ICE™-process. ESABs teknik finns för praktiskt taget alla svets- och skärapplikationer och har bidragit till att skapa ett enormt sortiment av produkter och projekt som används i vitt skilda miljöer, från havsbotten till yttre rymden. 1994 såldes detta anrika svenska företag till engelsmän och 2012 såldes det vidare till ett amerikanskt företag.

 Oscar Kjellberg

 

Kommentera här: