Den alltmer omdiskuterade korpen 2012-09-13
Korpar har även använts av människor som exempelvis sjöfarare i gångna tider. Vikingar hade de som hjälp till navigering liksom andra använde duvan. Noa hade ju både en korp och en duva med sig som han släppte ut.
När man släpper upp duvan, typ brevduva, kommer den att flyga hemåt och då kunde man vara säker på från vilket håll man kom. En korp flyger till närmaste landområde och på så sätt fick man riktningen mot land.
Korpen har samexisterat med människor i tusentals år, och har i vissa områden varit så framgångsrik att den betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. Korpar är extremt mångsidiga och opportunistiska när det gäller att hitta näringskällor. De livnär sig av as, insekter och matavfall, men även spannmål, bär, frukt och små djur. Korpar kan också förtära osmälta delar av djurs avföring och människors matavfall. De lagrar överskottsmat, särskilt sådant som innehåller fett, och lär sig att gömma sådan föda från andra korpar. De plundrar också andra arters matförråd, såsom fjällrävens. På vintern kan de även slå följe med varg för att äta resterna efter slagna djur. Det kan vi läsa om i Wikipedia.
Problem som kan förknippas med korpen är att den kan skada och döda nyfödda renkalvar, kalvar, lamm och att den äter ägg och ungar från de flesta småviltsarter. Vid vissa soptippar kan stora flockar med korp förkomma och kan där utgöra en olägenhet. I södra Sverige så har öppna soptippar i sett försvunnit men de finns kvar i Norrland.
När soptipparna täcks över mer och mer får korparna söka sig till andra matplatser.
I Skövdeområdet sägs det ” Lennart Gunnergård i Öglunda utanför Varnhem har fått 14 kalvar dödade av korpar hittills i år. Han anser att korpdödade djur borde ersättas av staten precis som när det gäller exempelvis varg.
– I stället för att få mellan sex- och sjutusen kronor per djur när jag säljer dem på hösten får jag betala fem kronor per kilo när jag ska göra mig av med kadavren, säger han till TV 4 Nyheter Skaraborg.
Hans granne, Stig Lagergren, fick häromdagen ett lamm dödat och tycker att säsongsjakt på korp borde införas.
"Just nu finns ett 30-tal korpar i det aktuella området, vilket är en mångdubbling jämfört med för några år sedan. En orsak att de ger sig på tamboskap kan vara att soptippar i allt högre utsträckning täcks över, säger Kent-Ove Hvass på Skövde fågelklubb.” http://hd.se/inrikes/2009/05/12/korpar-doedar-kalvar-och-lamm
Soptipparna i Sverige har tidigare lockat till sig många fåglar. I Norrland har det pågått ett veritabelt krig mot vissa fågelarter däribland korp det är något SOF Sveriges ornitologiska förening har dragit upp . http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.420715/massiv-fagelslakt-pa-soptippar
Nu går utvecklingen mot att allt mindre läggs på deponi så i framtiden blir det säkert mindre korpbesök på soptipparna och soptippar behöver också skötas.
De flesta korpar föredrar skogsområden, med stora öppna ytor i närheten, eller kustområden för sina häckningsplatser och födoplatser, från början en ödemarksfågel. På ett diskussionsforum läste jag en fråga om vart man ska ta sig för att se korp. En fråga från en person i Norrland som bodde i ett område där korpen inte var så vanlig. Han fick bla följande svar.
”Men vill du se korpar på nära håll, åk till Tyskland! Där trivs de nämligen i städer. Kanske för de inte har mycket till val, Tyskland är ju så tättbefolkat och har inte många stora naturområden där det inte finns byar och städer. Hamburgs parker har gott om korpar, man ser dem överallt och de är inte särskilt skygga heller.”
Korpen är fridlyst i hela Europa men man kan begära skyddsjakt på den som vid soptippar.
Jakt på korp är förbjudet på grund av EU-direktiv för att den är sällsynt nere i Frankrike och Tyskland (utom Hamburg). Över huvud taget finns det en hel del viltarter som skyddas av EU för att det är ont om dem i Västeuropa, men som det finns mängder av inom EU:s gränser sedan unionen utvidgats! säger Lennart Johannesson en företrädare för jägarförbundet. http://www.vf.se/node/62750
Korpen som så många andra djur har upptäckt fördelen med att bosätta sig i städer för dessa är varierande och ger många möjligheter till födosök och ibland blir även fåglarna matade.
Har förut läst om hur fårägarna hade problem med korparna på Fårö. Samma sak rapporteras från Öland. De attackerade lammen och dödade dem. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33731&a=790585
Nu påstår korpens försvarare att detta måste vara fel. Dessa djur har säkert dött av andra orsaker sedan kommer korpen fram och äter av kadavren. Ingen har dokumenterat med foto hur exempelvis lamm har dödats av korpar säger en debattör.
Vilket är sant?
Att en stor fågel som korpen kan döda ett lamm är nog inget att tvivla på men lammet är nog för tungt för att korpen ska flyga iväg med det. Läste om att det var samma problem med korpen i USA. De förökade sig pga soptippar men när de blev fler gav de sig på vilda djur. I detta fall var det ökensköldpaddor där de hackade hål på skalet. Detta var i ”the Western Mojave Desert”
Om det är effektivt med jakt på fåglar som korpar ifrågasätts av fågelforskare. Det skulle behövas en massjakt om det skulle ha någon betydelse. Se http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/skott-pa-fagel---en-tvistefraga
Korparna fortsätter att föröka sig stadigt. De måsta ju ha mat och räcker inte kadaver så går de på levade smådjur och fåglar. Se tidigare blogginlägg om ejdrar.
Den fråga man kan ställa är om korpen fortfarande ska vara fridlyst.