Varanernas Evolution av Robin 2012-05-21

VARANER

Varaner är en grupp köttätande ödlor som inkluderar den största nu levande ödlearten, komodovaranen. Varanus är ett släkte som i sin tur innehåller 58 arter i Afrika, Asien och Oceanien. Några arter blir större än 2 meter. Den minsta arten Varanus brevicauda, är 28 centimeter lång. För mycket länge sedan spreds varanerna över jorden och när de under miljontals år anpassat sig till olika miljöer och klimat har det utvecklats 70-80 (förmodligen tusentals) arter idag. Vissa av dessa dog ut relativt fort, medan andra har lyckats överleva och fortsatt sin utveckling ända fram till vår tid.

Varanernas kropp har anpassats under miljoner år och det finns många likheter mellan dem. De tillhör alla samma familj och arterna inom familjen delas in i ett enda släkte, varanus. Varanen har oftast en lång nacke och muskulösa ben. Klorna är kraftiga och oftast är de svarta eller bruna till färgen. Käken har en extra led och de kan svälja stora djur. Svansen är oftast mycket lång och deras tänder liknar huggtänder. Synen är viktig men varanens hörsel är inte lika utvecklad. Gemensamt för alla varaner är att de har en utsträckbar och välutvecklad tunga. Varanernas tunga är mycket lik ormarnas, lång och starkt kluven. Tungan är ett av varanens viktigaste sinnesorgan. Komodovaranen kan känna lukten av ett dött djur på flera kilometers avstånd.

Varaner finns i Afrika till södra Asien, sydostasiatiska övärlden, Filippinerna, Nya Guinea och Australien. De lever både i öken, savanner och regnskogar. De trivs allra bäst i tex flodbanker där det finns mycket föda men där kan de också gräva hålor.

Varanerna är bra på att springa, klättra, gräva och simma och kan därför leva i många olika miljöer. De flesta varaner lever ensamma och har revir de vaktar noga. De flesta varaner tycker om att gräva. De gräver hålor för att svalka sig och för att vara säkrare. Man har på senare tid upptäckt att varaner, leguaner, agamer, kameleonter och kopparödlor producerar gift. Man tror att reptilers förmåga att producera gift uppstod innan ormarna utvecklades från ödlorna.

Varaner är rovdjur och äter oftast allt den kan döda. När varanerna är små äter de skalbaggar och gräshoppor och när de blir större äter de döda djur men även olika däggdjur. När de fångat ett byte sväljer de det helt som ormarna gör. Forskarna har funnit en ny art varan som äter frukt. Den har funnits under en lång tid men forskarna har inte upptäckt den förrän nu.

Varanernas största fiende idag är människan då man vill åt varanernas skinn men även för dess kött och äggen anses vara en delikatess. Det finns människor som har varaner som husdjur. Man använder även varaner som bekämpare av skadedjur. De äter sniglar och skalbaggar som kan skada grödor och lokalbefolkningen tycker om att de äter giftormar och krokodilägg. Men varanen utnyttjar också människan, då främst för att få skydd. Varaner kan också fånga och äta människor även om det är ovanligt. Det är bara komodovaranen som kan fånga och äta en vuxen.

KOMODOVARANEN

Komodovaran (Varanus komodoensis) är en art i ödlefamiljen varaner. Den finns på öarna Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang och Gili Dasami i centrala Indonesien. Den härstammar ur släktet Varanis som hade sitt ursprung i Asien för ca 40 miljoner år sedan och som senare koloniserade Australien. För cirka 15 miljoner år sedan skedde en kollision mellan Australien och Sydostasien och ledde till att varanerna koloniserade vad som idag är den indonesiska övärlden och senare utökade sitt utbredningsområde så långt österut som till ön Timor. Komodovaranen antas ha skiljt ur sig evolutionärt från sina australiensiska förfäder för cirka 4 miljoner år sedan. Den dramatiska sänkningen av havsvattennivån under den senaste istiden, för cirka 20.000 års sedan, ledde till att stora områden torrlades. Dessa områden koloniserades av komodovaranen och när sedan vattennivån återigen steg isolerades den på de öar där arten idag förekommer. Antalet varanödlor som lever på öarna beräknas vara ca 3000 st. Populationen är alltså mycket liten och utrotningshotad. För att bevara arten placeras ett antal varaner ut i världen på olika zoo allt förökas. Risk för vulkanutbrott och tjuvjakt gör att man vill säkra artens fortlevnad och om något skulle kunna hända kan man ta tillbaka dem till Indonesien.

 

 

Arten är världens största nu levande ödla med en normallängd på 2–3 meter och en vikt på omkring 70 kg. Att den är så stor beror bland annat på långsam ämnesomsättning och på att arten lever på isolerade öar där det saknas köttätande däggdjur som konkurrerar om samma ekologiska nisch. Komodovaranen dominerar det ekosystem som den lever i. Komodovaraner är köttätare och även om de huvudsakligen äter kadaver så händer det att de anfaller levande byte genom bakhåll. Komodovaranens mun är fylld av ett 60-tal bakteriearter som ger blodförgiftningar hos bytet och det gör att även om djuret klarar sig undan med en skada dör det inom ett par dagar och blir mat för andra varaner. Komodovaranen har en svans som är lika lång som kroppen och den har ett 60-tal sågtandade tänder som ofta lossnar och växer ut på nytt och som kan bli upp till 2,5 cm.

Parningen äger rum från maj till augusti och äggen läggs i september. Äggen ruvas i sju till åtta månader och kläcks i april, då tillgången till insekter är som störst. Unga komodovaraner är sårbara och vistas därför uppe i träden, på säkert avstånd från rovdjur och de vuxna komodovaranerna, som även utövar kannibalism. Det tar tre till fem år för ungarna att bli fullvuxna och de kan bli upp till 50 år gamla.

Komodovaranen upptäcktes av forskare från västvärlden först år 1910. Ödlornas storlek och rykte gjorde dem tidigt till populära zoodjur. I vilt tillstånd har deras utbredning minskat på grund av mänsklig inverkan på deras levnadsmiljö, och de listas idag som sårbara av IUCN. De är skyddade under indonesisk lag, och en nationalpark, Komodo nationalpark, grundades för att gynna skyddsåtgärder.


Komodovaranens utbredning.

VARANUS BITATAWA

Varanus bitatawa är nära släkt med den indonesiska komodovaranen. Den blev en egen art i april 2010. Den har funnits mycket längre men forskarna har inte upptäckt den då den tillbringar den mesta tiden högt upp i träden, nästan 20 meter upp. Forskarna säger att man kunnat tillbringa år i skogen men inte märkt dem och anledningen till att forskarna trodde det kunde finnas en ödleart var att de hittade klösmärken på Pandanus träden. Varanus bitatawa finns på ön Luzon i Filippinerna. Bitatawa kan bli över två meter lång men väger bara ca 10 kg. Den är ljust färgad och har lite guldaktiga strimmor. Den fjällaktiga kroppen och benen är blå-svart marmorerade med ljusa grön-gula fläckar och svansen är grön och svart.Varanarten äter frukt och är endast en av tre fruktätande varaner i världen. Den föredrar att äta frukten från Pandanus-träden. Ödlan äts av de Filippinska ursprungsfolken Aeta och Ilongot och de kallar varanen för Butikaw.

I media har man kunnat läsa att hanarna har hemipenis, det vill säga två penis-liknande organ ordnade parvis. Men det är så att alla ödlor och ormar av hankön har hemipenis.



Under den senaste tiden har befolkning ökat och detta gör att det kan bli svårare för arten att överleva. Hittills har forskare hittat tre stycken och det verkar som om den inte vill leva i grupp.

Skillnader mellan arterna

Skillnaderna mellan de olika varanarterna är inte så många som likheterna. Den minsta arten Varanus brevicauda blir ca 30 cm lång och den största Komodovaranen kan bli nästan 3 meter lång. Komodovaranen väger ca 70 kg medan de mindre arterna väger betydligt mindre. De är rovdjur men det finns några arter bland ödlefamiljen som äter frukt. Så sent som år 2010 upptäcktes en ”ny” varan art, Varanus Bitatawa.

 

Vissa arter av varaner har anpassat sig efter livsmiljön. Varaner som lever i vattnet ex Nilvaranen har en från sidan ihop tryckt svans vilket underlättar när den simmar. De varaner som är mycket i träden kan ha starkt krökta klor. De som lever vid klippor är mer tillplattade i sin form så de kan krypa in i klippskrevor. De varaner som ex lever i Australien med mycket öppna ytor har utvecklat längre ben för att kunna röra sig bättre. En orsak till att varanerna funnits så länge är deras möjligheter att klara sig bra i den varma öknen och att de kan leva länge på en enda måltid.

Situationen idag för varaner

De olika arterna är utrotningshotade och det finns ex en Nationalpark för att bevara Komodovaranen och försök med att placera ut varaner på olika Zoo för att säkra fortplantningen har lyckats i många fall. Komdovaranen är en sårbar art och finns med på IUCN: s (Internationella Naturvårdsunionen) lista.

 

Utvecklingsträd för varaner:



Till höger syns längden på varanerna. Adult SVL betyder vuxenmått mellan nos och kloak.

Vi ser att Varanus bitatawa som upptäcktes för två år sedan på Filippinerna saknas i detta utvecklingsträd. Detta är bara ett urval. Den filippinska varanen är nära släkt med komodovaranen.



Skrivet av Robin Wätterstam

 

 

 


Kommentera här: