Björnarna 2012-06-11

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka24/db12jun11.htm

 

Det är stor skillnad mellan björnarna. Isbjörnen och pandan, fettätare och vegetarian och så vår egen brunbjörn som gillar både blåbär och älg.

 

Efraim Pettersson skriver ” Björnar är en av få stora rovdjur som har funnits länge och som fortfarande finns i många olika arter världen över. Jag tycker det är fascinerande att de fortfarande existerar i så stor skara och på det sätt de faktiskt lever. Det finns fem stycken nu levande släkten inom familjen björnar (Ursidae). Totalt finns det åtta nu levande arter av björnar och flera underarter.  De lever över nästan hela jordklotet och har en oerhört bra anpassningsförmåga och det är det som har lockat mig. Jag har tänkt inrikta mig på björnar som tillhör släktet Ursus.

Björnen lever över stora delar av jordklotet och kan anpassa sig till många olika klimat. Björnarna är i huvudsak allätare så när som på Isbjörnen som är enbart köttätare och Jättepandan som bara äter bambu. De olika björnarterna liknar varnadra genom att de har en stor och klumpig kropp med en kort svans. Alla björnar har klor och rund öron. De flesta björnar har tjock päls på kroppen och några har även päls på fotsulorna. Storleken mellan de olika björnarna varierar dock stort. Den minsta (malajbjörnen) väger 25 kg och blir ungefär 1 m lång. Den största (isbjörnen) kan väga ända upp till 900 kg och bli över 3 meter lång. Hanen är alltid större än honan.  Pälsen hos en björn är oftast lång och det är bara jättepandan och isbjörnen som har en vit eller delvis vit päls.

Björnen som art är ganska ung. De äldsta kända björnarna levde för upp emot 20 miljoner år sedan. Det har funnits flera numera utdöda arter och även hela släkten som dött ut. De björnar som finns idag är de som har anpassat sig till sin omgivning bäst.

 

Det finns en mängd levande arter av björnar idag och de har tillsammans ett gigantiskt utbredningsområde. De olika arterna är specialiserade på att leva och föröka sig i sina olika habitat. Som exempel kan man nämna isbjörnen, en stor köttätande björn som lever av sälar och jagar på isen och i vattnet runt Arktis.  Jag anser att många av de björnarter som har funnits existerar än idag vilket enligt min mening gör den till en modern djurgrupp. Detta beror ju i och för sig på vad man jämför den med.  Men med tanke på den stora mängd arter som finns idag så anser jag det.

Den första riktiga björnen som man känner till var en liten björn som levde i Europa för ca 20 miljoner år sedan. Den kallades gryningsbjörn. Det är ur den björnen som alla andra björnarter har utvecklats. Denna art än nu mera utdöd. En annan utdöd art är grottbjörnen.  Denna art levde under den senaste istiden och dog ut för ca 10 000 år sedan. Grottbjörnen var en mycket stor björn, ca 30 % större än en vanlig brunbjörn. Grottbjörnen tillhörde släktet Ursus, samma släkte som brunbjörnen, isbjörnen, svartbjörnen och kragbjörnen.

 

Brunbjörnen och Svartbjörnen var en gång i tiden samma art, de har alltså en gemensam anfader.  De bägge arterna delade på sig för ungefär 1 miljon år sedan.  Ur brunbjörnen har sedan isbjörnen utvecklats. Det finns några olika teorier om hur och när isbjörnen utvecklades. Det finns till och med de som har ansett att isbjörnen bara är en underart till brunbjörnen. Men många forskare anser att brunbjörnen och isbjörnen är egena arter och att isbjörnen är utvecklad ur brunbjörnen. Den stora frågan är bara när den utvecklades. Den äldsta fossil av en isbjörn man har hittat är mellan 100 000 och 130 000 år gammal. Men det finns mDNA-studier som visar att utvecklingen kan ha startat för så mycket som 600 000 år sedan. Närmaste stället att studera brunbjörnar är på Borås Djurpark.



Brunbjörnen

Brunbjörn finns över stora delar av norra halvklotet. Det finns tre tydliga underarter som skiljer sig i storlek och färgen på pälsen. De olika underarterna lever på olika platser på norra halvklotet. De olika underarterna är Kodiakbjörnen, Grizzlybjörnen och den Europeiska Brunbjörnen.

 

Den europeiska brunbjörnen är en stor björn som kan ha en mankhöjd på upp till 150 cm.  Vikten varierar över året men kan som mest vara 300 kg. Brunbjörnen är allätare och äter mest bär, myror och älgkalvar.  Brunbjörnen äter mycket under sensommaren och hösten för att ha ett rikt fett lager så den klarar sig över vintern då den går i ide. Under övervintringen sjunker andningstakt och hjärtfrekvens men kroppstemperaturen är den samma. Det är lätt att väcka en björn i ide.  Detta skiljer den mot andra djur som går i dvala.

 

Kodiakbjörnen är den absolut största brunbjörnen. Man har påträffat björnar på upp till 750 kg och en kroppslängd på upp till 3 meter. Den lever i Alaska och livnärar sig mestadels på fisk.

 

Grizzlybjörnen lever även den i Nordamerika men skiljer sig från kodiakbjörnen då den lever i inlandet istället för vid kusten. Grizzlybjörnen är något mindre än Kodiakbjörnen. Det som är typiskt för Grizzlybjörnen är en stor bula på ryggen. Denna puckel, som sitter mellan skulderbladen, är en stor muskel som används när björnen gräver i marken. Grizzlybjörnens päls är olika beroende på i vilket habitat den lever i. Färgen skiftar mellan mycket brun till gråaktig.

Skrivet av Efraim Pettersson

 

 

 

Kommentera här: