”Man Made Forrest” i Bohol, Filippinerna 2012-08-20

Eftersom min fru är född på Filippinerna blir det att vi regelbundet flyger dit även om det var fyra år sen sist jag var där. När jag är på Filippinerna försöker jag alltid att få uppleva något nytt tillsammans med min familj. Denna gång var det ön Bohol i den centrala delen av Filippinerna som kallas Visayas. Här skulle vi få uppleva delfiner hade vi planerat och vidare åka till ett av jordens märkligaste landskap kallat ”Chocolate Hills”. På vägen dit upptäckte jag det som man kallar ”Man Made Forrest”. En tropisk planterad skog med teak och mahognyträd företrädesvis.
 
Historien börjar under andra världskriget. Japanerna invaderar hela Ostasien och däribland Filippinerna. På  Bohol flyr folk upp i bergen från byarna vid kusten. De hugger ned skogen för att odla sötpotatis, kassava och ris. All denna nedhuggning resulterar i erosion och jordkred då de häftiga tropiska regnen kommer. Efter kriget beslutar myndigheterna att området ska planteras med värdefulla trädslag som teak och mahogny. Skogen är nu mellan 50 och 60 år gammal och en del träd har hunnit att bli riktigt stora. Andra träd förutom de platerade har även vuxit upp.
 
 
Det var inte så mycket stora lianer som är vanligt i en tropisk regnskog men väldigt ofta hade många träd början på dessa lianer av olika slag. Stora tusenfotingar var även väldigt vanliga i denna skog.
 
 
Fast en del lianer hade hunnit att bli stora men kunde inte riktigt bestämma sig för hur de skulle växa.
 
 
På nästa bild ser det nästan ut som det är en strypfikus på gång.
 
 
Som sagt på drygt 50 år hinner det att bli stora tropiska träd och får denna skog fortsätta att växa med alla lianer som är på gång så får vi tillslut en tropisk skog som kanske endast experter kan skilja från en helt vildvuxen skog.
 
Det finns en myt som har spridits i svenska skolor nämnligen att hugger man med en tropisk skog kommer den inte att växa upp igen. Det finns till och med en lärobok som som säger detta. Forskning från speciellt Centralamerika har visar att detta är fel. Lämnas marken ifred växer skogen upp igen men hjälper människan till går det extra snabbt vilket skogen i Bohol visar.

 

Kanske mest kända däggdjur på Bohol är tarsiererna. Små halvapor stora som min knytnäve. Nattaktiva men brukar sova på samma ställe varje natt med några stora blad som regnskydd. De är mycket svåra att upptäcka i skogen men på en anläggning där man försöker att få dem att föröka sig kunde vi se ett tiotal sovande tarsierer. men de sover och lever alltid ensamma.

 

Mer från filippinerna kommer jag att skriva om de kommande dagarna.
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: