Världsarvet Alvaret 2011-02-25

Under Skandinaviens värmetid var 4000-9000 år f.kr. var Öland bevuxet med stora urskogar av ädellövträd men när klimatet började bli kyligare under slutet av bronsåldern började människor hålla betesdjur. Sedan mellersta järnåldern (ca 200 - 600 e.Kr.) har markanvändningen inte förändrats mycket och åkerbruk och boskapsskötsel är fortfarande den dominerande näringen.  Dessa betesdjur har mer och mer präglat landskapet och då speciellt allvaret och på Linnés tid var landskapet trädfattigt och allra värst var det under 1800-talet då Öland var det fattigaste landskapet i Sverige. Till sist blev situationen ohållbar. Alla rymdes helt enkelt inte inom det gamla samhällets ramar. Emigrationen till Amerika blev räddningen undan en katastrof. Folkmängden minskade under 30 år med 13 000 människor.

I dag har skogen kommit tillbaka på stora områden och nu oroar man sig för förbuskning och har startat projekt mot detta.

Eftersom markerna skötts på samma sätt under så lång tid är både växt- och djurliv mycket rikt. Kalkberggrunden och betesdjuren är de viktigaste orsakerna till att så många växter och djur trivs på Öland. Flera växter är unika för Öland, som Ölandssolvändan och alvarmalört. Det finns även 32 olika arter av orkidéer på Öland. Att många orkidéer trivs på Öland är en följd av dess kalkberggrund.

Detta är en viktig sak att komma ihåg, människan och hennes betesdjur är en förutsättning för bevarandet av många hotade växt- och djurarter.

På bilden ser du Karl X mur över den södra delen av Öland, 5 km lång och gjord av kalksten. Denna mur skulle stänga inne dovhjortarna så de kungliga kunde få ett rikt jaktbyte.



http://www.fotoakuten.se/gratisbilder_foto-6528.html

 

 

Kommentera här: