Den italienska Lucian 2014-12-12

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka50/db14dec12.htm
 

Det började med en ung, vacker och starkt troende flicka som blivit faderlös vid unga år men samtidigt väldigt förmögen genom arvet i staden Syrakusa på Sicilien. Hon blev uppvaktad av karlar som inte var så troende men mer ekonomiskt intresserade. Hennes mor som blivit sjuk blev botad vid ett helgons grav och Lucia blev så glad att hon gav bort hela förmögenheten till de fattiga. Hennes blivande make blev inte glad utan förmörkades till sitt sinne. Hela historien om Lucia och det svenska Luciafirandet berättar Herman Lindqvist om i ett TV-program

 

http://www.oppetarkiv.se/video/1369603/hermans-historia-sasong-6-avsnitt-2-av-4

 

Syrakusa idag med Herman

 
 

När Lucia förstod att hennes blivande make dragits till henne pga hennes skönhet och rikedom blev hon så bedrövad att hon stack ut sina ögon. Trots det gjorde ett underverk att hon kunde se. Du ser ögonen på fatet.

 

 
 

Den blivande maken blev så förbittrad över det hela så han anmälde Lucia som kristen. Detta att vara kristen på 300-talet var farligt för kejsaren Diocletianus förföljde de kristna för fullt under slutet av detta århundrade. Lucia blev fängslad och torterad men inget hjälpte och stadens soldater kunde inte rå på henne för hon hade fått övernaturliga krafter.

 

 
 

Idag står hon staty i domkyrkan i Syrakusa med sina ögon på ett fat.

 

 
 

Till sist hämtade man en bödel med ett vasst svärd och dödade henne. Detta visas av en annan staty som förs i procession två gånger om året i Syrakusa. Man får väl säga att det var en ruggig historia.

 

 
 
 
 

Lucia kvarlevor finns idag i en kyrka i Venedig. Luciasången är från Neapel. Och firande kom till Sverige men inte raka spåret. Det hela gjordes om och det är bäst att se Hermans historier. Se länken

 

http://www.oppetarkiv.se/video/1369603/hermans-historia-sasong-6-avsnitt-2-av-4

 

 

 

Kommentera här: