Marina alger 2013-03-22

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka12/db13mar22.htm
 

Bild: Simone Persson

Fullt arbete i biologisalen med att studera alger i mikroskop och att fota och filma dem med mobiler. Efraim kollar vad Emelie filmar. Läraren kan det det lugnt när eleverna jobbar.

 

 
 
 
                                     Bild: Simone Persson
Har man hittat något fint vill man alltid visa kompisen. Här är det Gustaf som ser vad Robin har funnit. Bakom kollar Henrik hur hans algbilder har blivit.

 

Bild: Josefin Thunborg

En dinoflagellat (kallades förr pansarflaggelat) som tillhör släktet Ceratium och en kiselalg Thalassionema nitzschoides. Jämför artbestämningen med http://www.serc.si.edu/labs/phytoplankton/guide/diatoms/tnemanitz.aspx

 

 

Bild: Emelie Tengström

En närbild av en dinoflagellat av släktet Ceratium

 

Bild Josefin Thunborg

Kiselalg med långa spröt. Dessa kiselalger tillhör släktet Chaetoceros. Detta släktet sägs var det största släktet av kiselalger. I detta fall troligtvis en Chaetoceros affinis.

 

Bild Josefin Thunborg

En del kiselalger ser mycket spröda ut. Man undrar över hur de hur de kan fungera. Denna tillhör släktet Chaetoceros med ca 400 arter. Det skulle kunna vara en Chaetoseros daniscus.

Jämför med http://www.vattenkikaren.gu.se/fakta/arter/algae/mikroalg/chaespp/chaevar.html

 

Bild. Josefin Thunborg

Askformad kiselalg, Coscinodiscus excentricus

Jämför med en elektronmikroskopibild nedan

 

 

Bild: Robin Wätterstrand

En larv av en hoppkräfta. Kallas naupliuslarv.

 

Bild: Robin Wätterstrand

Hoppkräfta. Det finns över 700 arter av hoppkräftor runt Sveriges kuster och över hela jorden över 13 000 arter. Den tydliga pricken mellan spröten kallas naupliusöga. Ett primitivt öga som kräftdjur har som larver men vissa små kräftdjur behåller det hela livet. Detta öga används för att navigera mot ljuset.

 

Här kan du se två små filmer av hoppkräftor

 Film 1 av Efraim Visar hur en hoppkräfta rör sig

 Film 2 av Efraim Visar hur man kan se hur organ i magen arbetar

 

Bild: Josefin Thunborg

En hoppkräfta som vuxit och just lämnat sitt skal. Under sitt liv genomgår dessa 11 stycken skalömsningar. För varje ömsning blir hoppkräftan större.

 

Bild: Josefin Thunborg

En enstaka trådig grönalg kom också med. Detta är troligtvis en bit av Cladophora glomerata som kallas grönslick på svenska. En vanlig alg på stenar i stranzonen. Den kom säkert med då jag håvade bland storalgerna. De små runda gröna kropparna är kloroplaster som ligger i nätverk.

 

Bild: Emelie Tengström

Efraim, Simone och Josefin diskuterar dagens fotografering. Ett väl förrättat värv.

Mina elever tycket att det är kul att fota i mikroskopen med sina mobiler. Deras amatörbilder är fullt jämförbara med med proffsbilder jag har hittat på nätet. Hoppas denna idé kommer att sprida sig mer. Bra att kunna använda mobilerna i undervisningen på detta sätt.

Vi började med att använda mobilerna på detta sätt för ett och ett halvt år sedan då jag uppmanade dem att försöka fota med mobilerna i sina mikroskop, se de första bilderna   http://rutgerstaaf.blogg.se/2011/november/lokrotter-och-kromosomer-2011-11-28.html .

Bildena på kromosomerna från lökrötterna blev väldigt fina. Jag kontaktade då Apple i Stockholm för att kolla om de kände till att man kunde använda en Iphone på detta sätt. De som jag fick kontakt med kände inte till detta så jag skickade upp bilderna till dem. Men det går också bra med att använda andra mobiler som exempel Samsung Galaxy mm. 

 

 

Kommentera här: