Vasaloppet 2014-01-20

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka04/db14jan20.htm
 

År 2006 sa Per Holmgren så här i Expressen ” - Vi kan mycket väl ha kalla vintrar även om 10-20 år, men statistiskt sett kommer de att bli färre. Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022. - Det blir besvärligare att arrangera och färre och färre kommer att vara intresserade av att åka skidor när vintrarna blir sämre. Den unga generationen, i alla fall de som bor söder om Stockholm, kan knappt åka skidor i dag. Om tjugo år kommer inte många att vara intresserade av Vasaloppet. Fjällindustrin klarar den snöfattiga framtiden bättre, även om säsongerna blir kortare, tror Pär Holmgren. - Det är betydligt lättare att göra en pist åkbar än att köra mängder med snö till Vasaloppet. http://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

 

Tänk vad vissa personer kan veta om framtiden. Alla håller inte med. Nu senast är det Sveriges Lantbruksuniversitet som tittat på statistik från Siljansnäs en bit från Mora och de är inte så oroliga. Temperaturen har visserligen i medeltal gått upp en grad men snömängderna är lika varierande som de alltid har varit med ett år med minst snö på 30-talet. Att medeltemperaturen gått upp en grad kan man troligtvis se på att våren kommer tidigare precis som på andra delar av norra halvklotet. Se deras diagram.

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/1/oforandrat-klimat-i-vasaloppssparet-under-92-ar/

 

 
Högsta temperaturen i trakten var 1990. Skulle den toppen tas bort skulle den röda medellinjen troligtvis inte peka så mycket uppåt.
 
 

Se även sammanfattningen ”Hur blir klimatet i framtiden?” bland Pdf-artiklarna som du kan nå via framsidan på Lagmansnatursida.

 

 

 

 

Kommentera här: