Det stora fiskafänget 2014-01-24

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka04/db14jan24.htm
 

Läs gärna Mark Kurlanskys läsvärda bok som kort och gott heter ”Torsk”. Den handlar om torskens kulturhistoria. Troligtvis var de baskiska fiskarna som först upptäckte dessa rika fiskevatten men det blev Giovanni Caboto, genuesare eller mer känd i England som John Cabot som formellt upptäckte landet för den engelske kungens räkning. Torskar kan bli stora men ej längre än två meter, 96 kg tunga. En torskhona som är mellan en och två meter kan vid ett tillfälle avge 9 miljoner ägg.

 

 I slutet av 1400-talet rapporterades det i Europa att dessa vatten sjuder av torsk, det räckte bara med att sänka ned korgarna för att få upp torsken. Under 1400-talet började en rusch bland europeiska fiskare efter torsken från Newfoundland. Fiskare från flera europeiska länder seglade till Newfoundland men i slutet av 1500-talet var de brittiska fiskarna ledande på fisket. På 1600-talet utvandrade ett antal ”pilgrimer” till det som skulle bli new England. De som kom till Amerika var strängt religiösa och hade inga kunskaper om torskfiske. De lärde sig med tiden och kom att tjäna mycket pengar på torskfisket, med tiden kallades de ”torskadel”, i början av 1700-talet blir New England mycket rikt och de bygger sina fina herresäten. Torsken såldes till England men den engelska marknaden kunde inte svälja all torsk så den exporterades vidare till Sydeuropa och speciellt Spanien. Det var torkad, lättsaltad torsk av högsta kvalité. Spanjorerna var krävande köpare. Från Spanien köptes salt och andra sydeuropeiska varor.

 

Billigare torsk av lägre kvalitét såldes till Västindien, viktig mat till slavarna och från Västindien köptes socker/melass, salt och bomull. Sockret/melassen användes i New England för att göra rom. Både torkad torsk och rom användes för att köpa slavar i Västafrika vilka sedan såldes i Västindien. På så sätt blev även torskhandeln en integrerad del av slavhandeln Engelsmännen försökte att skattbelägga denna vinstgivande handel vilket bl.a. ledde till att kolonierna frigjorde sig.

 

Detta var en stor handel under 500 år och torsken kunde fortsätta att reproducera sig men med det industriella fisket som började på 60-talet kom kraschen 1992. Nu börjar torsken att återhämta sig men fisket är ännu litet. ”In 2011, cod had a landed value of just over $11 million, with fishermen pulling in 9,745 tonnes”.  Se http://www.cbc.ca/news/canada/newfoundland-labrador/cod-comeback-seen-off-newfoundland-1.1252880. Denne fiskeexpert säger vidare "We've seen considerable and significant changes to the better, particularly in the northern regions — that is from the Grand Banks north up to Labrador, particularly in the one area we call the Bonavista corridor, where the fish have increased in number and in size rather dramatically in the last few years,". Vilket tycks vara ett bra besked. Men det var inte bara överfiske. Torskens vatten blev också kallare och mängden räkor och krabbor exploderade. Nu har vattnen värmts upp igen vilket också ger hopp. Trots alla problem är dessa bankar ett världens mest produktiva områden som säkert kommer att, med mer förståndigt fiske, åter bli produktiva vatten allt enligt George Rose. Se även  http://www.thestar.com/news/canada/2012/05/18/newfoundland_cod_fishery_sees_glimmer_of_hope.html

 

Naturen har en fantastisk förmåga att hämta sig bara vi ger den chansen.

 

 
 

Torskens utbredningsområde enligt Wikipedia. En fisk för kyligare vatten, kallas ibland för ishavstorsk då den fångas långt norrut i kallare vatten.

 

 

 

Kommentera här: