Bra fiske i Öresund 2014-01-22

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka04/db14jan22.htm
 

Fisket görs med nätfiske, trålning är förbjudet. I en annan artikel i samma tidning kan vi läsa ”Resultaten visar att trålförbudet i Öresund har inneburit ett skydd för fisken som resulterat i en högre produktion. Enligt rapporten produceras det cirka 100 gånger mer fisk i Öresund räknat i ton per areal, jämfört med vad som produceras i Kattegatt.

 

Men det är mer än produktiviteten som skiljer sig mellan de två områdena. Även storleks- och åldersfördelningen i fiskbestånden ser annorlunda ut. I Öresund råder en naturlig fördelning i olika åldersklasser och det finns både större och äldre fiskar i bestånden. I Kattegatt är torskar äldre än tre år sällsynta. Eftersom fiskar blir mer produktiva ju äldre de blir påverkar också åldersfördelningen ett områdes produktivitet.

 

I Kattegatt är torsken idag starkt hotad. Under 1970-talet landades 15 000 till 20 000 ton torsk i Kattegatt, 2009 var motsvarande siffra 197 ton. Av flera andra fiskarter, som kolja, bleka och vitling, är fångsterna så små att de numera anses kommersiellt ointressanta att fånga i Kattegatt.”

 

Hur delas då havet upp? Se karta

 

 
 

Vad är det som gör skillnad? Trålningsförbud i Öresund. En viktig men enkel skillnad.

 

”I Kattegatt är torsken idag starkt hotad. Under 1970-talet landades 15 000 till 20 000 ton torsk i Kattegatt, 2009 var motsvarande siffra 197 ton. Av flera andra fiskarter, som kolja, bleka och vitling, är fångsterna så små att de numera anses kommersiellt ointressanta att fånga i Kattegatt.” sägs det också i samma artikel.

 

Vid trålning släpas stora nät längs botten. Det som lever på botten påverkas starkt eller förstörs. Vi bottentrålning följer alla fiskar med både fridlysta och tillåtna.

 

 
 

Vi måste alltså anpassa våra metoder på ett bättre sätt, det visar historien om Kattegatt.

 

 

Kommentera här: