Vilka är papegojornas fiende? 2014-04-30

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka18/db14apr30.htm
 

Vem jagar papegojor? En bra fråga. Dessa färggranna fåglar måste synas bra för rovfåglar. Rovfåglar har ett finare färgseende än människor. De kan även se i ultraviolett för de fyra stycken typer av tappar medans vi har tre typer. Ett intressant svar fick jag på en forskningssida om papegojor.

 

Hämtat svaret från: http://macawproject.org/index.php/magazine-articles/viewdownload/11-magazine-articles/76-what-eats-parrots-what-are-the-major-predators-on-parrots-in-the-wild  och översatt det till svenska.

 

”Nyligen fick jag frågan vilka djur som lever på papegojor? Det korta svaret är . . . inte många. Generellt är papegojor ganska försiktiga och gör ett antal saker för att se till att de inte fångas av predatorer. De söker föda vanligtvis i grupp högt uppe i trädens skärmtak. Den höga tillvaron och att de är stora grupper gör att det finns många ögon som kan upptäcka rovdjur och sedan är det enkelt att fly från höga träd. Papegojbon väljs också med omsorg för att minska risken för predation. De flesta av dessa arter vilka finns i rovdjursrika miljöer, speciellt de aror jag arbetar med, föredrar att bo i höga träd på relativt utsatta ställen där de vuxna kan hålla utkik efter fara och snabbt flyga iväg om det behövs. De arter som häckar i skogen på lägre nivåer är mer sårbara och har en del försiktighetsåtgärder för sig för att undvika att fångas när de återvänder till sina bon. Jag har sett hur tre sådana arter uppför sig i skogen då de närmar sig sina bon, Cobalt-winged parakeet , Tui parakeet och Gray -kinder parakeet. Alla dessa tre fåglar är normalt högljudda och skränande (de som har dem som burfåglar kommer att bekräfta mig om detta är jag säker på). De ger hela tiden ifrån sig ljud under flygning och oftast fortsätter de med tjatter under sina måltider. Men när de återvänder till sina bon är det en helt annan sak. De flyger fram till en lämplig gren i ett träd 10 till 20 meter eller mer bort från sina bon. Från och med nu är de nästan helt tysta. De flyger tyst till en sittpinne i trädkronorna direkt ovanför boet, de flyger aldrig direkt till boet. Från sina utsiktspunkter i trädkronorna kontrollerar de området sedan flyger de långsamt ner genom den täta tropiska vegetationen, tills de kommer fram till bohålet i en termitstack eller ett hål i ett träd.”

 

Gör man på detta sätt undviker man rovfåglar. Samtidigt kanske det inte är så många rovfåglar som lever på dessa papegojor, det lönar sig dåligt att försöka fånga papegojor. Man har råd att vara färggrann. Samma sak med paradisfåglarna på Nya Guinea fast där är det ännu mer extremt.

 

Frågan är, skulle vår lövsångare kunnat vara så färggrann eller har vi effektivare rovfåglar?

 

Men varför äter de lera?

 

 
 

De får i sig viktiga mineraler som järn och kalcium och kalken behövs för att neutralisera giftet i den mat de äter. De frukter, nötter, knoppar och blad som de äter är giftiga. Träden har dessa gifter i sig som försvar så att de inte blir uppätna. Vem vill bli uppäten? Endast gräs vad jag förstår.

 

Samma sak med potatisen som från början växte vilt i Anderna. Knölarna var giftiga från början men indianerna förstod att det var bra föda. Från början blandade de potatisen med kalk så att giftet neutraliserades. Sedan fick de bort giftet med växtförädling.

 

 

 

 

Kommentera här: