IPCC:s växthuseffektmodell 2014-04-28

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2014/vecka18/db14apr28.htm
 

1. Solinstrålningen är störst kring ekvatorn. Mycket enkelt att förstå.

 

2. Väldigt mycket vattenånga i atmosfärens nedre del kring ekvatorn. Lätt att förstå med tanke på alla regnskogarna. Obs! Växthuseffekten är alltså störst i ett område runt ekvatorn.

 

3. Det är så mycket vattenånga så att lite extra koldioxid har ingen större betydelse. Förstår detta när man får veta att våglängdsbanden för vattenångans och koldioxidens blockerande av utåtgående långvågig strålning är överlappande i viktiga områden.

 

4. Delar av det genererade överskottet av växthuseffektvärmen förs norrut och söderut av vindar och havsströmmar som golfströmmen. Lätt att förstå för alla känner till Golfströmmen. Alla skandinaver är alla väldigt tacksamma för att de har fått en liten extra tilldelning av växthuseffektvärme från tropikerna. Det har gjort att vår del av världen kan frambringa mer föda, är rikare i biologisk mångfald och mer beboelig.

 

5. Temperaturhöjning mest märkbar på högre breddgrader där koldioxiden kan göra att värme-/strålningsunderskottet blir mindre. Även detta är lätt att förstå för våra elever.

 

Varför har inte läroboksförfattare tagit till sig denna enkla och självklara modell av växthuseffekten? Genom att ta till sig denna modell blir klimatfrågan med hanterlig och man skräms mindre. Den är självklar för alla som sysslar med strålningsfysik, men är den självklar för våra lärare och elever? Denna modell var införd i förra rapporten AR4 som kom 2007. Ännu har jag inte sett något i den senaste rapporten AR5 som visar att IPCC har ändrat sig.

 

Läser inte läroboksförfattare IPCC:s rapporter? Kör de alla i samma hjulspår? Har diskuterat denna modell med mina högstadieelever och de har inget problem med att förstå den. Läroboksförfattarna undervärderar eleverna.

 

PS: Det fattades några läroböcker som jag skulle ha haft med på bilden men hade inte dem hemma vid fotograferingstillfället. Har ej granskat böcker i geografi men det kommer jag att göra vid ett senare tillfälle. Har dock inga större förhoppningar på dessa böcker.

 

 

 

Kommentera här: