Tapirerna 2013-04-25

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2013/vecka17/db13apr25.htm
 

Läste på bloggen Mongabay en liten intressant artikel om den asiatiska tapiren. http://news.mongabay.com/2013/0423-hance-malaysia-tapir.html.

 

Tapiren är ju ett djur som lever i regnskogar, ett skyggt djur som är svårt att få syn på. Det har sagt vara utrotningshotat men man har inte riktigt haft kläm på hur många djur som det finns idag.

 

Man beräknar numera att det finns ca 2000 i Malaysias skogar efter att ha satt upp kamerafällor. Med dessa kamerafällor kunde man visa att det fanns fler än man trodde. Det är ca 9.5 djur/100km2 och det finns fortfarande stora områden kvar i Malaysia som kan hysa detta djur. I dessa skogar plockhugger man träden och det tycks inte påverka detta djur negativt. Denna tapir som är den största kan väga upp till 540 kg. De tre som finns i Amerika är mindre och har en brunaktig päls.

Utbredningsområde enligt IUCN red list http://maps.iucnredlist.org/map.html?id=21472
 
 

Tapirerna är fridlysta men jagas på vissa ställen. Muslimerna på Sumatra brukar inte jaga och äta dem för de liknar grisar tycker folk. Det största hotet mot dem liksom med andra djur är att deras miljö förändras. Skogen blir oljepalmsplantage exempelvis. Tapirer tycks också ha funnits tills ganska nyligen även på Borneo.

Tapirerna i Amerika.

Hur många låglandstapirer det finns kvar har jag inte hittat men av den centralamerikanska beräknas det finnas 5-6000 kvar. Den minsta tapiren är bergstapiren som lever utanför tropisk regnskog, har en tjockare päls och vita läppar. Det beräknas att det finns ca 2-3000 kvar av denna.  Skulle man sätta upp kamerafällor i denna del av världen kanske man skulle få samma resultat som för den asiatiska tapiren. Tapirernas främsta fiender är stora kattdjur och mänsklig jakt.  Se bild för bergstapirer.

 

Utbredningsområdet för de sydamerikanska tapirerna.

 

Ungarna är försedda med vita streck. Se bild

 

Kommentera här: