Det missriktade vrålet 2012-12-18

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka51/db12dec18.htm
 

Allt är koldioxidens fel, till och med försämrat dricksvatten. Havsytan ska dessutom stiga med 1 - 2 meter osv. När jag tittade på Värlsbankens sammanställning över världens länder och dess användning av de koldioxidutsläppande fossila bränslena så imponerades jag över Sveriges vandring i detta avseende. Inget annat land i världen har gått från att ha ett beroende av fossil energi från mellan 75 och 80 % på sjuttiotalet till att idag bara vara beroende av fossil energi till ungefär en tredjedel. Många, många länder är till ca 80 % beroende av fossil energi idag.

Se http://rutgerstaaf.blogg.se/2012/december/doha-an-en-gang-2012-12-10.html

De är inte så lätt att ändra detta men med ny teknik som kommer undan för undan kan vi göra något men det kan inte pressas fram med ett vrål.
 
Ta detta med höjda havsnivåer. Vi har fått lära oss att havsytan ska stiga med  en till två meter trots att satellitmätningarna har visat att havsytan bara stiger med 3 mm/år sedan 1990. Ok, visserligen steg havsytan saktare mellan 1960 och 1990 så det har ju ökat och mer ska det öka sägs det. Men att det blev en ökad takt på havsytehöjningen kan ha berott på byte av teknik för att mäta havsytan. Med satellitmätningarna, med den äldre Topex/poseidon, på 1300 km höjd, var det en felmarginal med upp till 3 meter. Detta justeras ned till 2-3 cm mha kalibrering som sker mha fasta mätinstrument vid havskuster. Sedan räknar man ned det till mm. En fantastisk teknik eller hur? Fast kanske med vissa små mätfel.
 

Nu finns det forskare som gjort ännu noggrannare mätningar inte bara med satelliternas höjdmätare utan de har utnyttjat Argosystemets tusentals bojar som flyter runt om i världshaven för att mäta temperatur och salthalt i vattnet och därmed räkna fram vattnets densitet något som minskar då vattnet värms upp och utvidgar sig (steric) och som bidrar till havsytehöjningen. De använder även GRACE satellitens värden när det gäller havens massa och med hjälp av dessa tre mätmetoder plus att de tar hänsyn till jordens isostatiska rörelser.

 
Kontinenterna rör sig alltid det vet vi speciellt här uppe i norden. För 20 000 år sedan hade vi ju en mycket tungs ismassa som pressade ned stora delar av vår kontinent och som gjorde att vissa havsdjup minskade istället. Nu är det tvärtom. Dessa rörelser måste vi ta med i beräkningen.
 
Dessa resultat finns nu redovisade i en vetenskaplig rapport med titeln "The Budget of Recent Global Sea Level Rise 2005 - 2012"  http://ibis.grdl.noaa.gov/SAT/SeaLevelRise/documents/NOAA_NESDIS_Sea_Level_Rise_Budget_Report_2012.pdf   I denna avhandling finner du följande tabell över havsytans höjning under dessa år.
 
 

Av tabellen ser du att det är frågan om en havsytehöjning på ca 1,5 mm/år. Hälften av den tidigare havsytehöjningen som beräknades enbart med hjälp av satelliter. Noggrannare mätningar kan vi inte göra för tillfället. Längre tillbaks än 2005 går det inte att göra dessa beräkningar för att då fanns det inte tillräckligt med Argobojar. Samma värde som under en stor del av 1900-talet och jag ser ingen anledning till att tro att det i framtiden ska bli så radikalt annolunda jämfört med dessa värden.

 
Det finns viktigare saker att vråla emot än detta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: