Torka i USA 2012-08-29

När man hör detta om torka tänker man genast på 30-talet och den omtalade ”Dust Bowl” och frågan inställer sig om det kan vara värre än då? Svaret tycks bli både ja och nej. Först en bild från den tiden där du ser stoftmolnen komma farande. Platsen är ungefär samma som i dag västra delen av den gamla prärien, ett normalt sett ganska torrt område som årtionderna innan hade plöjts upp. När torkan kom torkade säden ner, växttäcket var för tunnt för att skydda jorden, vindarna kom och jorden blåste upp i stora moln. Från Texas och Oklahoma blåste jorden iväg till både Chicago och Cleveland. Det är ungefär som att den lätta jorden på Österlen i Skåne skulle blåsa ned till Geneve i Schweiz. Det var ett resultat av både torka och fel sätt att bruka jorden. Mer bilder från den tiden hittar du på följande länk.

http://altereddimensions.net/earth/DustBowlAndBlackSunday.aspx

 

Mer att läsa om denna händelse: http://salempress.com/store/samples/thirties_in_america/thirties_in_america_dust.htm   http://www.encyclopedia.com/topic/Dust_Bowl.aspx }

 

 

Förödelsen efter denna händelse var enorm, många människor tvingades flytta och många flyttlass kördes till Kalifornien. Idag händer inte detta för man har lärt sig att bruka jorden på ett annat sätt. I de mest känsliga områderna är det idag mest betesmarker.

Om vi då jämför torkan som varit denna sommar med tidigare år hur blir det då. Det finns något som heter PDSI-index (Palmer Drought Severity Index) där du själv kan jämföra olika delar och stater i USA med tidigare torrperioder. När det gäller staplarna så är inte 2012 med men i tabellen under finns värden även för 2012. http://www.ncdc.noaa.gov/temp-and-precip/time-series/index.php?parameter=pdsi&month=3&year=2012&filter=12&state=34&div=0

 

Vi finner lätt jämförbara perioder. Med jämna mellanrum kommer torrperioder som denna. Skillnaden är att med ett modert samhälle behöver inte torkan drabba människor på samma sätt som tidigare. Givetvis är det jobbigt för dem som drabbas med ekonomiska förluster. Men liksom vid andra katastrofer finns det en del bidrag att få plus att det finns försäkringar. Vi ser inga sådana stora flyttlass dra i väg som på 30-talet.

Tillägg;  det finns några få idag som har upplevt båda dessa tider. Läs gärna den intressata artikeln  http://www.bloomberg.com/news/2012-08-28/dust-bowl-survivor-sees-parallels-to-heat-not-hardship.html

 

Jämför vi med 30-talet tycks torkan i sig själv vara värre men det finns andra torrperioder som har varit värre än i år som i slutet på 50-talet och mellan 1910 och 1920. Tabellen nedan gäller Oklahoma men du kan lätt jämföra med exempelvis Texas och andra delstater. De gröna staplarna är positiva värden, perioder med mer nederbörd än normalt, gult negativa värden som representerar torrperioder.

 

 

Mer att läsa om torrperioder längs Texaskusten finner du på följande länk:

http://www.twdb.state.tx.us/publications/reports/numbered_reports/doc/R365/ch08-Drought%20Paper.pdf

 

Finns det då ett samband mellan mindre sommaris i Arktis och torka i USA som några har föreslagit. Knappast inte om vi ser tillbaka i historien. Det vi kan se är att efter torrperioder kommer perioder med mer nederbörd.

 

 

 

 

 

Kommentera här: