Skatans beteende 2012-04-26

http://lagmansnatursida.se/dbarkiv/2012/vecka17/db12apr26.htm

 

På taknocken på vår ladugård såg jag två stycken skator som verkade mata varandra, verkade lite kärvänliga. Vem som var hanne eller hona förstod jag inte först men efter matningscermonin började den ene att flaxa regelbundet och snyggt med vingarna. Det tror jag var hannen. Efter första omgången var det en liten tids vila och sedan samma regelbundna flaxande. Det blev inalles fyra omgångar med regelbundet flaxande. Om inte detta var ett parningsbeteende så verkar det hela helt omotiverat. Hittade sedan en liknande beskrivning om skatan i Wikipedia där det sägs att ”han viftar med vingfjädrarna” innan parningen. Det blev ingen parning som jag såg för skatorna flög iväg. Skatorna bildar livslånga par men skulle honan dö ersätts den med en ettårig unghona.

Skator har setts som ett skadedjur och har jagats men vetenskapen har inte kunnat bekräfta att de gör så stora skador. Sedan 1970-talet har de ökat i antal i vårt land.

Det finns ett antal underarter av skator i vår värld. Se karta:



Utbredningsområde Varje färg representerar en underart av Pica pica: ljusgrön: pica, grön: asirensis, olivgrön: bactriana, röd: bottanensis, mörkgrön: fennorum, blå: galliae, turkos: germanica, gult: hemileucoptera, violett: hudsonia, brun: jankowskii, ljusorange: japonica, mörkblå: kamtschatica, ljusrosa: leucoptera, orange: mauritanica, ljusblå: melanotos, rosa: nuttalli, mörkröd: sericea


Skatorna kan anpassa sig till många olika miljöer det förstår vi av underarternas utbredning. Det var förr en vanlig fågel i jordbrukslandskapet men den har mer övergått till villaträdgårdar för den gillar kortklippta gräsmattor. Skatan söker mestadels sin föda på marken. När den jagar insekter och spindlar i låg växtlighet springer den en bit, stannar upp, sträcker sig högt upp och håller utkik. Om den har upptäckt ett byte springer eller hoppar den snabbt dit och hugger tag i det med näbben. Den äter även getingar. För det mesta slukar skator insekter hela, men getingar krossar den först grundligt med näbben. Det gäller att vara försiktig med getingar.

 

 

 

Kommentera här: