Väderkatastrofer 2011-05-27

Tänk att antalet döda i väderkatastrofer har minskat så mycket under 1900-talet trots den stora befolkningsökning som förekommit under det förra århundradet. Skrev om detta med översvämningar den 21 april. Det var om en forskningsartikel där man granskat väldefinierade översvämningar. De kom fram till att det inte finns någon ökande trend. Nu visar Bollings artikel på att antalet dödade i väderkatastrofer har minskat mycket vilket man kan se som en bekräftelse på artikeln. Bolling har även skrivit en artikel om svenska förhållanden, "Svenska skyfall tillbaka på gamla nivåer".

http://www.dn.se/nyheter/vader/svenska-skyfall-tillbaka-pa-gamla-nivaer, en artikel som också är läsvärd. Samma sak kom mina elever fram till i ett arbete de gjorde om klimatet i Åk 1.

Bolling baserar sig bl.a. på statistik från SMHI.

http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.1422!extremnbd_uppd%5B1%5D.pdf

I rapporten sägs det "Som helhet är det ganska små variationer i extremregnen de senaste hundra åren. Det finns dock en tendens att det var lite färre extrema regn under framför allt 1960- och 1970-talen".

Som vanligt går allt med väder men även klimat i cykler.

I en rapport från Lunds Universitet hittar vi följande diagram:

 

 

Fig. 11. Årsmaxima av dygnsnederbörd i Göteborg (Säve), 10-års medelvärde och trendlinje för perioden 1919–2007.

http://www.tidskriftenvatten.se/mag/tidskriftenvatten.se/dircode/docs/48_article_3286.pdf


Om värmeböljor har Anders Bolling skrivit tidigare:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/varmeboljan-vi-aldrig-glommer

År 1975 i augusti var det en extra kraftig värmebölja. Någon som minns. Själv minns jag att det var extra varmt den sommaren. Skörden hade torkat ihop märkbart på åkrarna. Bolling skriver att mängden stoft har ökat i atmosfären därför kan inte solens strålar tränga igenom lika bra. Detta stämmer inte över Nordeuropa. Vi släpper ut betydligt mindre stoft i atmosfären idag än på 70-talet. Detta gäller även resten av Europa.

 

Det som har ökat märkbart är rapporteringen om väderkatastrofer som diagrammet visar.

Filippinerna har varje år ett antal jobbiga tyfoner. Har läst två stycken rapporter om detta som visar samma sak. Vädret är sig likt och kan man tillägga människans minne är kort.

 

Läs gärna Anders Bollings bok. http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100121746
Ca 175 kr



Beskrivning av Ad libris:

Nej, världen går inte under idag. Och förmodligen inte i morgon heller.

Vi har vandrat en mycket lång väg från grottorna. Vi har sluppit ur den fysiska rädslans grepp. De flesta av oss har lämnat bakom oss kampen för det dagliga brödet och idén om att varje oförrätt kräver hämnd. Fast vi har ännu inte riktigt förstått det.Tillståndet i världen är på nästan alla punkter bättre än de flesta av oss tror. Att det mänskliga framsteget är verkligt och inte politisk propaganda är tydligt på område efter område: krigen blir färre, svälten minskar, miljön mår i huvudsak bra. Men varför vägrar vi ta in det?

Anders Bolling, själv journalist, menar att medierna och de intellektuella har ett stort ansvar för vår förvridna världsbild -- goda nyheter säljer inte -- samtidigt som det finns något allmänmänskligt i vår gåtfulla benägenhet att ständigt måla fan på väggen. Vi är visserligen mindre rädda än förr i våra vardagliga liv, men inom oss bär vi en svårutrotad oro som i bästa fall spelar oss spratt, i värsta fall blockerar oss i våra handlingar.

Apokalypsens gosiga mörker är en personligt hållen debattbok och en journalistiskt driven uppgörelse med ett svartmålande samhälle där pessimisten alltid hålls högt och optimisten hånas. En på en gång metodisk och filosofisk granskning av hur det var för inte så väldigt länge sedan, hur det faktiskt har blivit och varför vi inte kan ta in den goda utveckling som ägt rum däremellan.


PS: Västsvenska kommuner har hållit konferenser om detta med ökande extremväder för att planera inför framtiden och de är rädda för att Vänern kommer att svämma över oftare än i dag. Det är fråga om mycket stora ekonomiska investeringar, till exempel som ett förslag är att gräva ut en tunnel från Vänern till havet genom Bohuslän.


Kommentera här: